Home » 2015 » Април » 6 » Втори април – Международен ден на детската книга
14:59
Втори април – Международен ден на детската книга

            Вторият ден от месец април постави началото на дългоочакваната пролетна ваканция в българските училища. Сякаш за настоящата учебна година този ден крие особена символика, защото съвпадна и с отбелязването на важен Международен празник, свързан с ценността на детската книга.

            В съвремието на високи технологии писаното слово все повече отстъпва пред интерактивните модели за комуникация. Безспорен факт, който се налага от тенденциите в развитието на обществото. Младите хора са продукт на тази действителност и няма как да останат в периферията на динамичните процеси. Напротив, те са част от тях и всички заедно – родители и педагози – трябва да реагираме адекватно на ситуацията.

            Аз ще споделя какво ме впечатли напоследък при интервютата, които правя с възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“, за публикации в сайта на учебното заведение и на РИО – Търговище. Учениците казват, че имат любими детски книги и с удоволствие ги препрочитат. Най-често срещаният отговор за предпочитана книга от детството е романът „Емил от Льонеберя“ на Астрид Линдгрен. Това ме накара да си върна частица  вяра, че има, макар и бледа светлинка, чиято искра трябва да се опитваме да поддържаме в часовете по литература.

            Скъпи ученици, не бягайте от света на детството! Усещам, че много от вас бързат да пораснат, но това, което животът е подготвил, носи нужните емоции с придобития във времето опит. Тогава ще имате сетивата да осмислите по-пълноценно всичко, което се случва в емоционалния ви свят. Не забравяйте страниците на книгата, защото тя е верен приятел и търпелив учител! Казва ви го човек, който искрено обича книгите и четенето!

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 701 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]