Home » 2014 » March » 6 » Концерт за благодарността, радостта и надеждата
14:27
Концерт за благодарността, радостта и надеждата

        Тази учебна година предлага ново и интересно предизвикателство за учениците и преподавателите от Първо основно училище „Христо Ботев” гр. Търговище. В историята на развитието си елитното учебно заведение съчетава традициите на българското образование със съвременните европейски ценности. В настоящия период привлекателно за I ОУ се оказва едно начинание, което набира все по-голяма популярност в целия свят – изучаването на китайски език. Любопитен факт е, че в своята история училището има ученици, завършили образованието си в Китай със специалност „Китаистика”. Днес този интерес към екзотичната култура на далечната страна намира продължение в идеята да се изучава китайски език. Отправена е покана към китайски преподавател, който да обучава желаещите ученици. Със своя интересен подход г-ца Мън бързо се превръща в любим учител за децата от втори до осми клас, включени в групата по китайски  език. Така през тази учебна година една от водещите държави в съвременния икономически свят заема важно място в живота на Първо основно училище „Христо Ботев”.

         С грандиозен концерт на 27.02.2014 г. в концертна зала на Младежки дом ученици и учители от I ОУ и ПГИЧЕ „Митрополит Андрей” тържествено отбелязват празника на пролетта – Китайската Нова година „Чундзие” и пристигането на преподавател по китайски език в гр. Търговище. На спектакъла са поканени официални гости: проф. д.п.н. Пламен Легкоступ – ректор на ВТУ, проф. Ли Сяокуей – директор на институт „Конфуций”, гл. ас. д-р Искра Мандова – директор на институт „Конфуций” гр. Велико Търново, д-р Красимир Мирев – кмет на Община Търговище, Румен Такоров – зам.-областен управител.  

         Завладяващата китайска атмосфера ни обгръща още от фоайето пред концертната зала, където са подредени творби, рисувани от ученици на г-жа Ив. Белчева от I ОУ. Тук детският талант се е докоснал до частица от необятното историческо и културно наследство на Китай. Пресъздаденото усещане за мистична красота витае и над специално аранжираната сцена, на която звучи легендата за възникването на празника на пролетта.   

         Приветствия към публиката в залата поднасят д-р Мирев и проф. Ли Сяокуей. Директорът на институт „Конфуций” обобщава своето послание в три думи: „благодарност”, „радост” и „надежда”. Те съдържат дълбок смисъл, защото са израз на ценности, важни за всяка нация. По китайския календар настъпилата вече Нова година е под знака на Синия дървен кон – символ на вечното движение, промяната, волността и успеха във всяко начинание. Според професора отношенията между китайци и българи през годините са много успешни. Словото на госта припомня един значим за нашата страна факт – в исторически аспект България е втората държава /след тогавашния Съветски съюз/, която признава създадената Китайска народна република. Това е гаранция за дългогодишното приятелство и уважение между двата народа.

         Концертната сцена вече е превърната в територия на малките певци и певици от I ОУ, подготвени от г-ца Мън. Техните изпълнения на китайски песни зареждат публиката с нови позитивни емоции. Време е за специално отправена към зрителите покана да посетят Китай. Ученици на г-жа Ц. Куюмджиева ни поздравяват с „Добре дошли в Китай!” Вълнуващо и увлекателно е пътешествието из Пекин и Шанхай с малките гидове от Първо основно училище. Тяхната презентация на известни китайски забележителности разказва интересни исторически факти и отправя поглед към съвремието на огромната държава. Кадрите припомнят древни митологични представи и актуални постижения на китайската нация. Наблюдавайки презентацията, зрителят разбира защо за Китай е валидна максимата, че ако „нещо съществува на Запад, то сигурно е измислено от Изтока”. В края на пътешествието всички в залата са в плен на желанието, съдбата да ги отведе поне един път в живота им до тази екзотична територия на мистика и реалност.

         Китай е една от държавите, прочути от дълбока древност с култа  към красивото и съвършеното. На сцената той оживява чрез магията на танца. В чест на празника балетна формация „Търговище” и модерен балет „Вега” представят традиционни китайски танци. Движенията на момичетата са ту плавни и спокойни, ту бързи и дръзки – сякаш олицетворение на вечните човешки страсти.

         Концертът продължава с гости от Стара Загора, които изнасят демонстрация на Тайдзицюен – бойно изкуство, показващо древна техника за самозащита. В традиционните за Китай ритуали се включват и студенти от ВТУ. Те представят чаена церемония и калиграфия. 

         Концертът завършва с поздрав към всички присъстващи в залата – изпълнение на автентична българска фолклорна песен от градски смесен хор „Родна песен” с диригент Кр. Коларова. За финала е запазена специалната изненада на прочутите певци – известната китайска песен „Вълните на езерото Хон Ху”. Солист е г-ца Мън. Тя, като типичен представител на своята нация, е способна, талантлива и много сърдечна.

         Идеята за приятелските и хармонични отношения между българи и китайци, породила желанието за реализация на един такъв концерт, символично е пресъздадена чрез силно ръкостискане под направен от цветя и зелени клонки мост на дружбата. Проф. Ли Сяокуей и г-н Румен Новаков – председател на сдружение „Приятели на Китай”, стискат ръцете си. Този жест е най-силното доказателство, че териториалните и расовите различия между хората по света трябва да станат път към толерантност, сближаване и взаимно уважение. Двамата приятели отправят към публиката пожелания за здраве и благоденствие през годината на Синия дървен кон и канят всички пред Младежкия дом за пускане на летящи фенери – символи на късмет.

         Така изминалата седмица се оказа много важна за историята на Първо основно училище „Христо Ботев”. Не само защото емоцията от грандиозния спектакъл ще властва още дълго време по коридорите и класните стаи, а и защото ще създаде традиция за отбелязване на значими за китайските ни приятели събития – израз на трайната връзка и приятелство. 

                             Галина Станчева

                             Ръководител пресцентър на I ОУ „Хр. Ботев” – Търговище  

 


Category: Дейности и инициативи | Views: 953 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]