Home » 2015 » Април » 20 » Клуб „Етнография и фолклор“ в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище
13:03
Клуб „Етнография и фолклор“ в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище

            „Единни в разнообразието“ – този девиз на Европейския съюз с пълна сила е валиден за Балканите, които са богатство от фолклор и традиции, предизвикващи  сърцата да туптят в такта на омайващи ритми.

            С цел запознаване на младите хора с българските фолклорни области, в I ОУ е  сформиран клуб „Етнография и фолклор“ по проект УСПЕХ. В рамките на занятията ученици от V до VIII клас изучават особеностите на етнографските области в България, облеклото, тъканите, накитите, част от обичаите. Заниманията са увлекателни, защото са съпроводени със слушане на автентична народна музика и усвояване хореографията на танци от всички фолклорни области.

            В две от последните занятия – на 06.04. и 07.04.2015 г. – участниците и техният ръководител Ивалина Белчева излизат сред природата, която е най-всеотдайният  учител за народното творчество. Единението на музика, танц и пейзаж е магнетично изживяване. То се отразява позитивно на емоционалното развитие на младите хора, на здравето и практическата им подготовка.

            За съжаление лошите атмосферни условия не предоставят възможност за извиване на хоро извън пределите на уютната хижа край гр. Търговище, но музика, танци и настроение не липсват. Игралната зала е огласена от песните на Християна Калбурджиева, Християна Венциславова, Мартин Пейчев, Емине Сиракова и кръшните извивки на танцьорките.

            Участниците в клуба се прибират по домовете си освежени, удовлетворени, с обещанието в най-скоро време отново да пеят и танцуват, възпроизвеждайки автентична седянка.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Проект "Успех" | Views: 851 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]