Home » 2015 » Април » 27 » Значимо присъствие на I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище в общоградските инициативи за Световния ден на Земята
12:08
Значимо присъствие на I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище в общоградските инициативи за Световния ден на Земята

            Световният ден на Земята – 22 април – е екологична инициатива, която традиционно е отбелязвана от ученици и учители на I ОУ. Поради неблагоприятните метеорологични условия на 22.04.2015 г., първото предвидено начинание беше отложено. Почистването на екологичната пътека в района на градския парк /бившата механа „Роден кът“/ ще се осъществи през идната седмица. В него ще се включат ученици от V и VI клас със своите класни ръководители. Участници в клубовете „Краезнание“ и „Ние сме светът“ по проект УСПЕХ /ръководител Ц. Куюмджиева – ст. учител по география и икономика/ ще почистят двора на родното училище и района на градинката в централната градска част. Младите хора ще обновят визията на разположените в училищния двор пейки, като освежат цвета им. Така любимото за всички ученици дворно пространство ще стане още по-привлекателно през пролетта.

            Ученици от V клас на I ОУ, ръководени от Ст. Тенчев – ст. учител по домашна техника и икономика, се включиха в тържественото общоградско отбелязване на 22 април, като проведоха своя традиционен велопоход под наслов „За чиста природа“. Инициативата бе реализирана по централните градски улици и по новоизградената част от алеята за велосипедисти на бул. „Митрополит Андрей“. Децата раздадоха на гражданите специално подготвени за Деня на Земята брошури с послания, посветени на екологична тематика. Празникът бе само повод младите почитатели на велосипедните средства да напомнят на всички, че движението с колело не само допринася за физическото развитие и жизненост на човешкия организъм, но е значителен принос в името на живот в по-чиста екологична среда.

            Ученици от начален етап подкрепиха традиционната фотографска изложба, посветена на 22 април, с цел да провокират обществеността към по-грижовно отношение спрямо природата. Снимките на децата от III д, IV а, IV б и IV в клас са подредени в големите стъклени витрини пред сградата на I ОУ и ще могат да се разглеждат от градската общественост до началото на месец май.

            На 23.04.2015 г. ботевските инициативи по повод Световния ден на Земята продължиха. Ученици от VI а клас с кл. ръководител Ем. Николова – ст. учител по биология и здравно образование, представиха драматизацията „Един необикновен съдебен процес“ в Куклен театър – Търговище. Тя бе посветена на вредата от тютюневия дим, тъй като вече за втора поредна година децата участват в Национален конкурс на МОН „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7“. Идеята за реализиране на сценката принадлежи на самите ученици, които се превъплътиха в образите на персонажи от оригинален сюжет, изразяващ важния апел за противодействие на тютюнопушенето, за да съхраним здравето си.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 902 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]