Home » 2016 » Декември » 21 » Възстановка на обичаи за Коледа представиха ботевски възпитаници
09:34
Възстановка на обичаи за Коледа представиха ботевски възпитаници

            На 20 декември 2016 г. ученици от IV в, г и д клас, включени в група за ЦДО с ръководител Севинч Мехмедова, представиха вълнуваща възстановка на коледните традиции и обичаи. Сцената на Куклен театър – Търговище се превърна в пространство на родовите ценности, предавани и съхранявани от поколение на поколение.

            В продължение на месец децата и техният ръководител подготвят сценичната си изява. Наредени около трапезата за Бъдни вечер, до буйно горящия бъдник в огнището, учениците пресъздадоха семейната вечеря с възстановка на обичаите, които са неизменна част от традицията и днес. Побраните текстове припомниха историята на Рождество и свързаните с него символи и послания. Предаването на традициите от прародители на деца бе умело вплетено в драматизацията. Учениците се превъплътиха в ролите на образи от патриархалната общност, на коледари, предвождани от станеник, на сурвакари. Беше разгърнат и древният сюжет за Витлеем – свещен и обвит в тайнственост.

            Представлението бе оцветено и с песни на коледна тематика, една от които изпълниха децата от Вокална група „Балони“ с ръководител Ст. Груйкина – ст. учител в начален етап.

            Вълнуващата възстановка зареди с празнично настроение зрителите в залата, сред които бяха представители на ръководството на I ОУ „Христо Ботев“, на родителската общност, учители и ученици. Всички вече са обзети от духа на най-светлия дългоочакван ден.

            Весела Коледа! Бъдете здрави!

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 709 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]