Home » 2016 » Април » 22 » Второкласници от I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище преписаха свещената Паисиева „История“
08:43
Второкласници от I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище преписаха свещената Паисиева „История“

            На 20.04.2016 г., когато се навършиха 140 години от избухването на Априлското въстание, в Драматичен театър – Търговище ученици получиха своите грамоти „Паисиев последовател“ на официална церемония, организирана от Весела детска къща. 170 деца и техните родители се включиха в инициативата за създаване препис на „История славянобългарска“.

            Сред тях са и учениците от II а клас на I ОУ „Христо Ботев“ с класен ръководител С. Стойкова – ст. учител в начален етап. Преписът им е един от седемте, направени в гр. Търговище. Второкласниците започват да работят върху задачата още през октомври  2015 г. и приключват през март 2016 г. Децата влагат искрено желание и усърдие в родолюбивото дело, свързано с Паисиевата „малка книжица“. Преписват  свещената за българите творба сами, без помощта на родители.

            Специален гост на церемонията в Драматичния театър беше отец Константин – игумен на манастира „Св. Пантелеймон“. Свещеникът е прекарал седем години от живота си близо до Паисий и неговото дело, пребивавайки в Света гора.

            Учениците и учителите, под чието вещо наблюдение се е осъществило преписването на „История славянобългарска“, бяха удостоени с грамоти, връчени от отец Славчо Проданов – архиерейски наместник в гр. Търговище.

            „Историята“ е преписвана повече от 60 000 пъти. Едва 70 от преписите са оцелели до днес. Сега към тях се прибавят и седемте нови преписа на търговищки ученици. За ботевци е гордост, че те са автори на един от тях, защото съхраняването на спомена за миналото е в основата на успешното бъдещ. Децата приемат грамотата „Паисиев последовател“ като титла, която с достойнство ще носят!

            Поздравяваме С. Стойкова и нейните ученици за положения труд и се гордеем, че I ОУ „Христо Ботев“ стана част от дело, свързано с устрем да се съхрани българското в динамичното ни настояще.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 666 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]