Home » 2014 » Април » 22 » УСПЕШНО УЧАСТИЕ НА I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” – ТЪРГОВИЩЕ В НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ
17:26
УСПЕШНО УЧАСТИЕ НА I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” – ТЪРГОВИЩЕ В НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ

            Страстната седмица преди Възкресение Христово бе изпълнена с вълнуващи  емоции за педагогическата колегия на Първо основно училище „Хр. Ботев” – Търговище. Екип от двама учители – г-жа Ивелина Захариева, преподавател по музика, и г-жа Галина Станчева, преподавател по БЕЛ, взеха участие в престижен национален форум, проведен от 15 до 17 април в гр. Варна, курортен комплекс „Слънчев ден”, хотел „Марина”.

            От миналата учебна година МОН превърна в традиция организирането на  национални конференции, свързани с един от най-мащабните образователни проекти през последните три години – УСПЕХ. Втората национална конференция за обмяна на добри практики в областта на извънкласните и извънучилищните дейности беше открита на 15.04.2014 г. в 16.00 ч. За участие във форума бяха поканени ръководители на различни клубове от цялата страна, директори на училища, началници и представители на Регионалните инспекторати по образование. Специален гост от област Търговище беше г-жа Дарина Димитрова – началник на РИО. Още две училища от нашата област имаха свои представители на значимия форум – I СОУ „Св. Седмочисленици” и ПГТХВТ „Алеко Константинов”.

            Във фоайето на конферентните зали на хотел „Марина” бе подредена изложба на експонати, изработени от ученици в различни клубове по приложни изкуства от област Варна. Изключително интересна беше идеята на клуб „Иновации” от ПГСАГ „Васил Левски” – Варна, отразяваща символика, свързана с морска тематика: да бъде изградена статуя на Нептун в морето. На вниманието на участниците във форума бяха предложени картини, рисувани върху стъкло и порцелан, декоративни пана, снимки на художествена фотография, макети на възрожденски къщи и манастири, колажи, вестници и др.

            Г-жа Пенка Иванова – ръководител на проект УСПЕХ към МОН, откри конференцията, като поздрави участниците в нея. Тя цитира статистика за обхвата на училищата, работещи по проекта – впечатляващи данни, които свидетелстват за успешността на начинанието. През първата година са се включили около 150 000 ученици, а през настоящата /трета/ година те са вече 192 774, разпределени в 16 641 групи. Идеята на извънкласните форми е да се осмисли свободното време на младите хора. Водещо е индивидуалното желание на всяко дете при избора на дейност. Клубовете по проект УСПЕХ подпомагат работата на учителите с проблемни ученици, които откриват нова подкрепяща среда, даваща им друго поле за изява. Изнасянето на част от формите извън територията на училището осигурява възможност за активен диалог със заинтересовани страни в лицето на обществени институции и НПО – музеи, театри, университети, болнични заведения, медии и др. Фактът, че дейността по проекта се финансира по ОП РЧР, съфинансирана от ЕСФ, облекчава семействата на участниците. Г-жа Иванова изрази удовлетворението си, че директорите целесъобразно използват финансовите средства.

            Приветствие към делегатите на конференцията поднесе и г-жа Венцеслава Генова – началник на РИО - Варна и координатор по проект УСПЕХ за областта. Тя припомни, че целта на клубовете е да откриват таланти, да развиват личния потенциал на учениците и да възпитават чувство за дълг и отговорност. Настоящата конференция има задача да разшири възможностите за комуникация между учители, директори и експерти в образователната сфера, което води до съпреживяване на радостта от успеха  и споделяне на положителен опит. Бе заявено желание дейността на клубовете по проекта да продължи като целенасочена държавна политика.

            В рамките на празничната програма за откриване на форума бяха включени  различни музикални и танцови жанрове: духов оркестър, мажоретен състав, индивидуални оперни изпълнения, музикално-поетичен спектакъл по стихове на Робърт Бърнс с балетна интерпретация, гайдарски фолклорен оркестър. След приключване на официалната част участниците се разделиха по секции, за да започнат с изложение на презентациите си.

            В продължение на три дни делегатите на конференцията имаха възможност да представят собствени успешни практики и да наблюдават тези на останалите си колеги. Беше споделен ценен опит в различни научни области, в творческата сфера на изкуството, в спорта. Общото послание на изготвените презентации отразява убеждението, че проект УСПЕХ е едно от най-позитивните начинания, случили се през последните години в родното образование. Той е успешна инвестиция в бъдещето на младите хора от цялата страна. Открива пред педагозите нови предизвикателства, които им помагат да разберат важна истина, свързана с мисията на тяхната професия – какъв е начинът и самият учител да бъде успешен организатор, координатор, мениджър. Неговата работа по проекта го превръща в значим „успех” за самия себе си. Преподавателка по история и цивилизация от гр. Хасково предложи интересен ракурс към ключовия въпрос: „Кой е най-големият успех на проект УСПЕХ?” Според него, самата тя е този успех, защото участието в това начинание е променило изцяло философията й за педагогическата професия. С идеята, че дейността по проекта преобразява училищната общност, кореспондират и заложените послания в презентацията на I ОУ „Христо Ботев”. Тя е посветена на театрална студия „Вълшебната завеса” с ръководител Ивелина Захариева.

            „Вдъхновени и истински” е заглавието на разработката, която проследява дейността на театралния състав още от появата му преди осем години. Началото е  кръжочната форма. Идеята за формирането й принадлежи на г-н Димитър Алексиев –  директор на училището. Проект УСПЕХ предлага устойчив модел за функциониране на  театралната трупа, която вече има изграден модел на приемственост. В различните състави през годините се включват представители на едни и същи семейства – доказателство, че талантът е семейна черта. Така студията се превръща в привлекателна форма за малки и по-големи ученици, за които театърът става любимо изкуство и начин чрез креативни средства да изградиш умения за реалния живот. Формиране на естетически представи у младите хора, възпитание в толерантност и грижа към партньора, пораждане на доверие и усещане за емпатия, преодоляване на агресията в ученическото ежедневие са само част от постигнатите резултати на добрата практика. Успешността на творческата форма се изразява и чрез възможност за контакти със заинтересовани страни, изграждащи социални умения у децата. Изборът на бъдеща професия е един от най-важните проблеми, до който учениците се докосват в хода на  театралните занятия. Формирането на нов модел взаимоотношения учител – ученик е друг акцент от творческия процес. Учителят е медиатор между средствата на изкуството и споделянето на отговорности в реалния живот.

            След дълги и сложни репетиции крайният продукт е готов и професионално поднесен пред публиката в залата на Кукления театър. Премиерата на пиесата „Златната рибка” от Радой Ралин се превръща в поредния празник на общия успех, защото това вече е традиция – всяка нова постановка празнува тържествено своята  премиера на „голяма” сцена. Добрата практика показва, че обучението чрез преживяване е по-успешно в сравнение със стандартните подходи за работа. Посвещаването на младите хора в тайните на изкуството винаги е вдъхновено и истинско, тъй като означава промяна в детските нагласи и мисли.

            Втората национална конференция за обмяна на добри практики по проект УСПЕХ завърши. Участниците в нея ще отнесат със себе си преоткрития опит. През трите дни на дебати и споделени впечатления прозвучаха много нови идеи, предложения, варианти. Може би най-ценното послание от всички тях е, че ние, възрастните –  учители и родители, трябва да говорим повече с децата си, защото това е единственият начин да надникнем в бъдещето.

                                                                            Галина Станчева – ръководител пресцентър

                                                                            на I ОУ „Христо Ботев” - Търговище

 

 

Category: Проект "Успех" | Views: 937 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]