Home » 2017 » Октомври » 31 » Учител от I ОУ „Христо Ботев“ в ЦЕРН
11:25
Учител от I ОУ „Христо Ботев“ в ЦЕРН

       В средата на месец октомври 2017 г., чрез участие в Национална програма за квалификация на учители по информационни технологии, Дарина Димитрова – главен учител в прогимназиален етап – посети Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Женева, Швейцария. Тя бе одобрена сред кандидати от цяла България и включена в група от 39 преподаватели, ръководени от Св. Димитрова – директор на Национална обсерватория „Николай Коперник“ във Варна.

       Българските учени в Женева посрещат гостите като посланици на ЦЕРН, която е разположена на територията на две държави – Франция и Швейцария – и олицетворява наука без граници, търсеща умове от цял свят. След уводна лекция за мисиите на ЦЕРН българските учители разглеждат най-големия ускорител, който се намира на 100 метра под земната повърхност и на територия от 27 км в диаметър. Запознаването с новите ГРИД технологии за управление и анализ на медицински данни предизвиква голям интерес у аудиторията.

       Силно впечатление прави разглеждането на детектор, чрез който се установява наличието на елементарни частици. В него има изключително българско участие – CMS експериментът. Повечето части в този детектор са правени от българи.

       Центърът за идеи „Ideasquare“ е друго привлекателно пространство за нашите учители. В него стаите са преносими и могат да се разположат във всяка точка на света. Тук учени и студенти имат възможност да творят и да правят открития в наука без граници.

       Преподавателите извършват опити в специалната лаборатория „S’COOL LAB – камера на Уилсън“, известна още като „облачна камера“. Наблюдават движението и траекторията на елементарни частици – опит, чрез който видяното се анализира.

       Посещение в Контролния център на НАСА също поражда много въпроси, анализи и дискусии. Богатата научна програма е съчетана с разглеждане на културни забележителности в Женева. „Не мога да разкажа с няколко думи за цялото преживяване, тъй като е нещо неземно“ – споделя г-жа Димитрова и допълва: „Обучението в ЦЕРН ни дава начален тласък да продължаваме да работим в посоката, в която работим, тъй като идеята е да запалим нашите ученици да се интересуват от наука и образование!“.

       Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Квалификации | Views: 654 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]