Home » 2016 » March » 14 » Училищен рецитал „С Ботев в сърцето“
11:38
Училищен рецитал „С Ботев в сърцето“

            На 12.03.2016 г. в I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище се проведе училищен кръг от традиционния Национален конкурс за поезия „С Ботев в сърцето“. Финалът ще бъде на 4 юни в гр. Калофер. Целите на престижния конкурс са свързани с изява на талантливи млади хора в областта на словото – в дните на преклонение пред героичния път на Христо Ботев да се открои присъствието му сред най-великите и гениални личности на България.

            Инициативата на I ОУ е част от дейностите, посветени на 170-годишния юбилей от създаване на светското образование в гр. Търговище. В подобен формат тя се провежда за първи път в ботевската институция и е свързана с приобщаване на повече млади хора към изконни ценности на родната литература и история.

            Осем ученици от начален етап се включиха в училищния рецитал. Изпълненията им бяха оценявани от компетентно жури в състав: Ив. Марков – директор на Куклен театър гр. Търговище; В. Радева – директор на ОДК – Търговище; Ив. Ботева – представител на Община Търговище.

            Рецитирането на Ботеви стихове беше истинско предизвикателство за малките ботевци. Вълнението бе силно, защото това е велика поезия, която е трудна за осмисляне дори от възрастни хора, а и защото тя е дело на личност – патрон на родното училище! С емоционалните си изпълнения учениците показаха, че са способни да съпреживеят посланията на уникалните стихове по свой детски начин.

            Журито открои следните рецитатори: Стефани Димова Стефанова /III г клас/ - първо място; Александър Светославов Колев /IV д клас/ - второ място; Виктория Мариян Борисова /III г клас/ - трето място. Те бяха наградени от Д. Алексиев – директор на I ОУ, с грамота и предметна награда. Грамота за участие в рецитала получиха и останалите участници: Йоана Стефанова /III в клас/, Денис Мехмедов /III г клас/, Екатерина Владимирова /IV д клас/, Калоян Делянов /IV д клас/ и Полина Николаева /IV д клас/. Отличените на първите три места ученици ще представят I ОУ „Христо Ботев“ на 4 юни 2016 г. в гр. Калофер.

            Принос за подготовката на малките рецитатори имат Р. Колева – кл. ръководител на III г клас, и В. Петрова – кл. ръководител на IV д клас. Те бяха специално поздравени от г-н Алексиев.

             Ботевци, винаги бъдете „С Ботев в сърцето“!

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 834 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]