Home » 2016 » March » 31 » Ученици рецитират „С Ботев в сърцето“
16:49
Ученици рецитират „С Ботев в сърцето“

            На 31.03.2016 г. в I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище се проведе училищният рецитал „С Ботев в сърцето“, в който взеха участие 19 ученици от прогимназиален етап. Инициативата е свързана с Националния конкурс за поезия „С Ботев в сърцето“. Целта е да се предостави възможност за изява на талантливи млади хора в областта на словото – в дните на преклонение пред героичния път на Христо Ботев да бъде откроено присъствието му сред гениалните личности на България.

            Рециталът е част от дейностите, посветени на 170-годишния юбилей на светското образование в гр. Търговище. Провежда се за първи път в I ОУ  и е обвързан с приобщаване на повече млади хора към изконни ценности на родната литература и история.

            Рецитирането на Ботеви стихове винаги е сериозно предизвикателство.  Вълнението е силно, защото това е велика поезия, която е трудна за осмисляне дори от възрастни хора, а и защото тя е дело на личност – патрон на родното училище! С емоционалните си изпълнения учениците показаха, че младите хора са способни да съпреживеят посланията на уникалните стихове. Многобройната публика се наслади на завладяващи и вдъхновени изпълнения, които впечатлиха и компетентното жури: М.  Угренова – актриса в Държавен куклен театър - Търговище; В. Радева – директор на ОДК - Търговище; Ив. Ботева – представител на Община Търговище.

            Бяха откроени следните рецитатори: Мария Захариева /V г клас/ - първо място; Христо Цачев /VII г клас/ - второ място; Грета Григорова /VI в клас/ - трето място. Димитър Алексиев – директор на I ОУ – им връчи грамоти и предметни награди. Грамоти за участие получиха и останалите участници в рецитала.

            Отличените на първите три места ученици ще представят I ОУ „Христо Ботев“ на 4 юни 2016 г. в гр. Калофер.

            Принос за подготовката на  рецитаторите имат В. Жекова – ст. учител по БЕЛ и немски език, П. Асенов – ст. учител по БЕЛ, Сн. Радева – ст. учител по БЕЛ, Г. Станчева – главен учител по БЕЛ.

            „С Ботев в сърцето“ очакваме финала на Националния конкурс за поезия през месец юни!

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

ГАЛЕРИЯ

Category: Дейности и инициативи | Views: 812 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]