Home » 2011 » May » 16 » Ученици от I ОУ „Христо Ботев” град Търговище покоряват национални класации
15:56
Ученици от I ОУ „Христо Ботев” град Търговище покоряват национални класации
     Историята на I ОУ съхранява значими събития, които са емблематични не само за нашето учебно заведение, но и за постиженията на образованието в област Търговище. Отдавна училището има традиции в отстояването на ясно откроени тенденции. Неоспорим факт е изключително доброто представяне на учениците ни на национални олимпиади и състезания. 2010/11 учебна година ще бъде запомнена от образователните среди в града с най-значимите постижения на наши възпитаници, чиито имена бяха записани на елитни места в националните класации по различни учебни дисциплини.
 
Постижение първо: област география и икономика
      Националната олимпиада се провежда вече за седми пореден път. През всички тези години I ОУ „Христо Ботев” има запазени позиции сред участниците в националните кръгове. За изграждането на традицията същественият и основен принос принадлежи на г-жа Ц. Куюмджиева, чиято задълбочена и целенасочена дейност при подготовката на учениците дава високи резултати. Преподавателката системно развива интереса на децата към необятната материя на географията. Най-впечатляващото постижение на ученик, подготвен от г-жа Куюмджиева, е четвърто място на националния кръг на олимпиадата преди няколко години. В рамките на тази учебна година най-висок бал на областния кръг постигна седмокласничката Мерлин Шефки, която бе класирана сред най-добрите в страната за участие в националния кръг (16 - 17.04., гр. Благоевград). При изключително силна конкуренция в младша възрастова група Мерлин получи 156 точки (най-високият бал е 186 точки). Ученичката от I ОУ има 14-ти резултат в национален мащаб сред 31 участници в тази възрастова група. Показателен е фактът, че Мерлин Шефки участва за втори път в националния кръг на олимпиадата по география и икономика – свидетелство за много задълбочена и цялостна подготовка по предмета.
 
Постижение второ: област български език и литература
      Родният език и родната литература са ключова учебна дисциплина в българското училище. I ОУ има богати традиции в развитието на отделните аспекти от обучението по БЕЛ и на областно ниво учениците ни винаги са с водещи постижения сред конкурентите си. Това е атестат за усилията и възможностите на преподавателите, развиващи у децата граматически усет към езика, способност за интерпретация на художествен текст и изява на креативното мислене.
     Преди две години беше поставено началото на една нова и млада традиция, свързана с националното състезание тест по БЕЛ за ученици от VII клас. За първи път в историята на област Търговище наш ученик успя да извоюва участие в националния кръг на престижния езиков форум. Учебната 2010/11 година успешно развива очертаната тенденция. Първите четири места в областната класация бяха за ученици, подготвени от г-жа Г.
 
Станчева. Високата граница от необходимите 90 точки при максимални 100 беше преодоляна от Сара Проданова (96 т.) и Мерлин Шефки (93 т.), чиито постижения влязоха в националната класация на първите 51 ученици в страната, ката резултатът на Сара се вписа сред първите десет – осми поред.
   Пред двете момичета предстоеше най-отговорната мисия, отразяваща амбициозната цел да покрият преподавателските изисквания и да представят достойно училището на националния кръг (30.04., гр. София). С цената на много часове допълнителна работа върху сложните тестове ученичките доказаха, че имат място дори сред връстниците си от хуманитарните профили в страната. Мерлин Шефки извоюва 12-ти резултат на национално ниво, като получи 87 точки от максималните 100.
Постижение трето: област гражданско образование
     Националната олимпиада се провежда за четвърта поредна година. Училището ни и тук вече има изградени традиции като участник на предните три национални кръга. Изключително високо е постижението от миналата учебна година: второ място за учениците от IV„г” клас и проекта им, свързан със силата на доброто. Техният ръководител – г-жа В. Таскова, представя много интересен проект и сега, но вече със своя нов I„г” клас. Идеята е оригинална и печели участие в националния кръг на олимпиадата (30.04. - 01.05., гр. Правец). Креативният проект, озаглавен „Дарени с живот, наречени с любов”, е посветен на човешките имена: историята, символиката, ритуалите и традициите, свързани с избора на име; съдба ли е то за човека, пазим ли името си и как то ни пази.
      На националния кръг разработената идея е представена по завладяващ начин от малката Грета Даниел Григорова и печели 166 точки, като най-високият бал е 189 точки (десето място в първа възрастова група).
 
Постижение четвърто: област „сбъднати мечти”
     Високите успехи на учениците от I ОУ за учебната 2010/11 година ще останат записани в националните класации с конкретни цифри, но в детското съзнание миговете на труд, всеотдайност и удовлетворение от получените резултати ще оставят скъп емоционален спомен, който времето никога няма да заличи и ще напомня, че човек е голям толкова, колкото са големи мечтите му.
Category: Постижения | Views: 1510 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]