Home » 2015 » Ноември » 13 » Ученици от I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище – съпричастни към световна инициатива
13:50
Ученици от I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище – съпричастни към световна инициатива

            На 11.11.2015 г. учениците от ПИГ във II клас с ръководител Веселка Тодорова /възпитател в начален етап/ посетиха Управление „Пътна полиция“ гр. Търговище. Поканата към децата бе отправена от служители на Сектора, като заинтересована страна, във връзка с отбелязването на 15 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП. Двете институции традиционно си сътрудничат в кампании, посветени на безопасността на движението по пътищата.

            Всичко в инициативата беше подчинено на мотото да се опазва човешкият живот на пътя. Още по време на придвижването си с автобуса децата бяха призовани да сложат предпазните колани.

            В началото на срещата служители на Управлението представиха пред гостите два френски  филма, посветени на проблемите, породени от неспазване правилата за движение, както и на задължителните изисквания, които трябва да следваме като пешеходци и шофьори. Филмите са насочени специално към детската аудитория и илюстрират сериозния проблем чрез реални ситуации на катастрофи. Прожекцията развълнува децата и провокира у тях въпроси, породени от личния им житейски опит, на които униформените служители подробно отговориха.

            Втората част от посещението бе проведена в залата за издаване на шофьорски книжки, където Теодор Тодоров – гл. инспектор, Началник сектор на „Пътна полиция“ при ОДМВР – Търговище, разясни пред учениците спецификата на шофьорските курсове, елементите от изпита за правоуправление на превозно средство и процедурата по издаване на официалния документ „Свидетелство за управление на МПС“.

            Най-голям интерес събуди разглеждането на халето, където се монтират табелите с регистрационни номера на автомобилите. Там малките гости бяха впечатлени от процеса на поставяне на табелите.

            В края на срещата децата получиха листовки за родителите си. Те съдържат  указания с изисквания към шофьорите преди настъпването на зимния сезон –  подготовка на автомобила за движение при зимни условия. Така и родителите са привлечени като активна страна в отговорната инициатива.

            Посещението в Управление „Пътна полиция“ бе много полезно и интересно за учениците на I ОУ, които отнесоха със себе си богати впечатления и нови познания по един от най-сериозните проблеми на нашето време – войната по пътищата и адекватното ни поведение за безопасност като пешеходци и пътници.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 643 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]