Home » 2014 » Ноември » 26 » УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” – ЧАСТ ОТ СВЕТОВНА ИНИЦИАТИВА
16:25
УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” – ЧАСТ ОТ СВЕТОВНА ИНИЦИАТИВА

            За седма поредна година Фондация Джуниър Ачийвмънт България е организацията домакин на Световната седмица по предприемачество, която се проведе в периода 17-21.11.2014 г. Целта на глобалната инициатива е да вдъхнови младите хора чрез иновации да развиват потенциала на творческата си мисъл, да ги провокира да превърнат идеите си в реалност. В условията на съвременния век насърчаването на предприемаческия дух и поведение е особено важно за откриване на нови пътища  пред младежите.

            От 2008 г. Джуниър Ачийвмънт България въвежда една добра практика – представянето на открити уроци, чиято цел е да покажат иновативни начини, по които младите хора придобиват практически знания, за да развиват предприемачески умения. За поредна година I ОУ се включва в серията инициативи, свързани с отбелязването на Световната седмица по предприемачество. Училището работи по образователните програми на Джуниър Ачийвмънт вече няколко години и има завидни постижения в тази насока.

            Три открити урока бяха изнесени в рамките на изминалата седмица. Първият от тях имаше оригинална тема: „В домашната градина – зеленчуци или рози”. Тя е идея на г-жа Р. Колева, която всъщност е първият учител от нашия град, взел участие със свои бивши възпитаници в Световната седмица по предприемачество – факт, който е гордост и привилегия за I ОУ. Настоящите й ученици от II г клас са последователи на по-големите си съученици. Изразяването на активна позиция и формирането на задълбочени за възрастта на 8-годишните деца познания в предприемаческата сфера са неизменна част от процеса на обучение, осъществяван от г-жа Колева.

            Вторият урок беше дело на г-жа В. Петрова и нейния III д клас, които в екип с малчуганите от ПДГ изпълниха интересни задачи, свързани с темата: „Професиите – нужни и желани”. Това е един много полезен и ценен опит, придобит от третокласниците. Образователните програми на Джуниър Ачийвмънт дават възможност на учениците още в начален етап да се запознаят с един от най-важните житейски проблеми – избора на професия. Ключовите понятия „нужда” и „желание” бяха акценти в дискусията, проведена в рамките на урока.

            Продължение на темата за нужната или желана професия представи откритият урок на VII в клас с класен ръководител г-жа Н. Божилова. В прогимназиален етап работата по програмите на Джуниър Ачийвмънт е доста сложна и изискваща допълнителни усилия за мотивация на учениците да откликнат на предприемаческите инициативи като на предизвикателство. Предпочетената тематика е с философска насоченост: „Избор и себепознание”. Чрез иновативни подходи младите хора се учат да правят важен избор в живота. Коментират проблема за себепознанието през призмата на три категории: „умения”, „интереси”, „ценности”. По мнения на представители на родителската общност, такава философия на обучението е изключително полезна за седмокласниците, които само след няколко месеца ще бъдат изправени пред първия важен избор за себе си – да изберат профил и училище, в което ще продължат образованието си.

            Изнесените открити уроци бяха наблюдавани от представители на II СОУ „Проф. Н. Маринов”, тъй като инициативата е част от раздела за междуучилищна  квалификация в Плана за квалификация на педагогическите кадри в I ОУ. Обмяната на добри практики между двете училища се превръща в традиция. Споделеният опит генерира нови търсения и идеи, провокира все по-амбициозни начинания.

            Приоритетна цел на тези образователни програми е ученето чрез забавление. Когато това, което правим, ни носи удоволствие, изпитваме удовлетворение от дейността си и сме много по-полезни както за самите нас, така и за останалите. Светът, в който съществуваме, налага необходимостта от знания и умения в областта на предприемачеството, които подготвят младите хора за житейската им реализация, защото училището отдавна вече има не само образователна, но и социална мисия.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 513 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]