Home » 2015 » Септември » 29 » Участие на I ОУ „Христо Ботев“ град Търговище в международна инициатива
11:41
Участие на I ОУ „Христо Ботев“ град Търговище в международна инициатива

         На 07.09. и 08.09.2015 г. в гр. София се проведе Обща конференция на институтите „Конфуций“ в Европа. Домакин на събитието бе СУ „Св. Климент  Охридски“. На конференцията присъстваха близо 100 делегати от 22 държави, 10 делегати от китайски унверситети и 16 делегати от Централата на Ханбан /Институт „Конфуций“ в Пекин/.  

         Представител от I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище на международната среща беше Петя Панайотова – възпитател в начален етап. В качеството си на преводач по проекта, свързан с изучаването на китайски език в училище, тя взе участие в дискусия, в която се обсъдиха идеи за по-ефективно и успешно развитие на институтите „Конфуций“ у нас и в Европа, както и за подпомагане ползотворната работа на китайските учители доброволци. Делегатите успяха да осъществят обмен на добри практики, представиха нови идеи, обсъдиха методи и подходи, чрез които изпълняват професионалните си задължения. Бе обърнато внимание на различни казуси, както и на начините за разрешаването им. Дискусията завърши с усещане за удовлетвореност от споделения опит и съпричастие към идеята за изучаване на китайски език в Европа, а и извън нея.

         На 07.09.2015 г. всички станаха част от грандиозната церемония по откриване на Модел Институт „Конфуций“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Делегатите бяха посрещнати с подаръци – традиционни български сувенири и червени рози. На входа ги очакваха студенти, облечени в носии, и ги приветстваха с „Добре дошли“.

         Почетни гости на церемонията бяха премиерът на РБ г-н Б. Борисов, министърът на образованието проф. Т. Танев, зам.-министърът на образованието г-жа В. Кастрева, г-н Янаки Стоилов, председател на Парламентарната група за приятелство България – Китай, ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев, посланикът на КНР Н. Пр. Уей Дзинхуа.

         Организаторите впечатлиха всички присъстващи на двете изяви. Чуждестранните гости се запознаха със забележителностите на столицата ни чрез организирана екскурзия из града. Имаха възможност да се докоснат до нашите традиции, бит и култура, както и да вкусят от български ястия. Насладиха се на родния фолклор, притаиха дъх, удивлявайки се на ритуала нестинарство.

         Участието в Общата конференция на институтите „Конфуций“ бе изключително полезно и високо оценено от всички присъстващи. I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище се гордее, че имаше привилегията да бъде част от тази международна инициатива.

Петя Панайотова – възпитател в начален етап

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Views: 671 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]