Home » 2015 » Април » 28 » Световният ден на книгата – празник за учениците от I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище
10:23
Световният ден на книгата – празник за учениците от I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище

            23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празникът е посветен на читатели и издатели. От 1995 г. насам датата е обвързана с вдъхновението от хубавата книга. С честването на този ден в цял свят ЮНЕСКО насърчава четенето, активната издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост. От друга страна, на 23 април са родени много бележити автори на оригинална класическа и съвременна проза и поезия.

            В гр. Търговище Регионална библиотека „Петър Стъпов“ организира Карнавал, посветен на книгата и младите хора, за да ги призове да не забравят ценността на художествената литература във века на информационните технологии. Служители на РБ отправиха специална покана за участие в празничната инициатива към ученици и учители от I ОУ. Нашето участие беше най-многобройно и впечатляващо. Всички ботевски възпитаници бяха облечени в костюми, представящи техните роли в сюжета на пиесите, които изпълняват. Талантливите възпитаници на I ОУ пресъздадоха пред публиката фрагменти от своите театрални представления, които вече бяха играни като представителни изяви по проект УСПЕХ.

            В спектакъла се включиха актьорите от Театрална студия „Вълшебната завеса“ с ръководител Ив. Захариева – ст. учител по музика. През последните години студията изнася пред търговищката общественост пиеси на професионално ниво, които са завършен продукт, представен като добра практика в рамките на проект УСПЕХ на национални и регионални образователни конференции.

            Малките чаровни актьори и певци от II в клас към Студио “Приказките оживяват“ с ръководител Ст. Груйкина – ст. учител в начален етап, зарадваха публиката с емоционалните си изпълнения. Своя изява на фестивала имаше и Клуб „Вълшебната сцена“, в който участват ученици от II, III и IV клас, а техен ръководител е Сн. Димитрова – бивш детски учител.

            Празникът завърши с дискотека – вълнуващ край на карнавала за нашите малки и по-големи артисти. Участниците ни вече започват да се готвят и за следващото издание на развлекателната инициатива през 2016 г. Обещаха също да продължават да четат много книги. Превъплътени в образите на приказни герои, децата отправиха ценно послание към техните връстници: „Използвайте всеки момент, всяка възможност да четете! Ако очите са прозорец към душата, то книгата е прозорец към целия свят!“.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 937 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]