Home » 2010 » March » 29 » Стартира четвъртото издание на "1000 стипендии"
15:00
Стартира четвъртото издание на "1000 стипендии"
На 1 март 2010 г. за четвърта поредна година стартира конкурсът на проект „1000 стипендии". Фондация „Комунитас" дава до 1000 стипендии на ученици от основното и средно образование в България в сферата на хуманитарните науки, естествените науки и изкуствата.
При успех в конкурса, учениците получават годишна стипендия от 500 лв, ваучер за книги в размер на 200 лв., възможност за писмени консултации с видни български учени. В рамките на проекта се присъждат и стипендии за изключителни умения, които са в двоен размер на основните стипендии.

При поне 40% от кандидатите, наред с показаните умения и знания, „1000 стипендии" взема под внимание специфичен социален и/или здравословен статус на кандидата. Подкрепата на деца в неравнопоставено положение е ключов елемент в проекта.

Изисквания за кандидатстване

Право на участие имат редовни ученици от шести до единадесети клас (през учебната 2009-2010) в България. Необходимите документи са формуляр за кандидатстване, който може да бъде намерен на сайта www.1000stipendii.org, в администрацията на училищата и читалищата в цялата страна, есе на тема по избор от посочените във формуляра, автобиография, копие на документ за успех от първия срок на учебната 2009-2010 г. и препоръка от учител. Кандидатите в областта на информатика, ИТ и изкуства трябва да представят своите умения и чрез портфолио.

Кандидатите за изключителна стипендия следва да представят и свой личен проект. Повече информация за него може да бъде видяна в Приложение 2, както и на сайта на „1000 стипендии".

Конкурсът подкрепя и допълнителната работа на учителите с учениците, които показват желание за знание и личностно развитие. За тази цел проектът предвижда и възможността учениците да кандидатстват за стипендия в екип със свой учител, който също получава ваучер за книги и символично парично възнаграждение.
Category: Олимпиади и състезания | Views: 1114 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]