Home » 2015 » Декември » 21 » „Среща с миналото“ в I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище
12:41
„Среща с миналото“ в I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище

            На 17.12.2015 г. стартираха инициативите от календарния план на I ОУ „Христо Ботев“ за отбелязване на юбилей „170 години светско образование в град Търговище“.

            С вълнуваща изява ботевската общност показа своето уважение към миналото на училището и предходниците му. „Неугасващият светилник“ бе насловът на срещата между настоящи и бивши учители, свързали професионалния си път с ботевското школо. Литературно-музикална програма, посветена на учителите ветерани, представиха ученици от клуб „Краезнание“ /VII б клас/ с ръководител Ц. Куюмджиева – ст. учител по география и икономика.

             Рециталът в уводната част на програмата просълзи много от гостите. Станахме свидетели на модерна приказка за отминали традиции в образованието, поднесена  завладяващо. В нея се разказваше за значимите постижения на ботевци през годините в областта на науката, изкуството, спорта. Наблюдавахме презентацията „Среща с миналото“, в която бе проследена историята на светското образование в Търговище и в частност на I ОУ като един от наследниците на първото светско училище в града ни. В началото то е Прогимназия „Христо Ботев“.

            Разказът за корените предизвика много спомени. Г-жа Куюмджиева сподели, че само институция с богато и стойностно минало може да има успешно бъдеще. Тя прочете автентични послания на учители ветерани, които трогнаха с искреност и обич към училището и професията. Йорданка Кънева – бивша ученичка на I ОУ, а по-късно -  начален учител в I СОУ, изповядва: „Училище „Христо Ботев“ е духовна светиня за моето семейство“. „Уважение“ и „благодарност“ са двете думи, с които ние, следовниците, се отнасяме към първите. С коледен поздрав, кръшна ръченица и право хоро, съпроводено от звучния глас на талантливата Даяна Иванова, завърши концертът в чест на будителите, оставили трайна диря в съзнанието на стотици ботевски възпитаници.

            „Знам, че и днес учителите в училище „Христо Ботев“ пазят светлика, лумнал преди век. Времето само е различно. Новото време поставя ново предизвикателство пред училището – образователната реформа, търсене устоите на ценностната система.“ – продължава изповедта си Йорданка Кънева. Времето е ново, поколенията се сменят, ценностите – също. Но мотото на ботевската общност – „Ботеви следовници завинаги“ – остава непроменимо!

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 693 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]