Home » 2014 » Юли » 11 » СПЕЦИАЛНА ЛЯТНА НАГРАДА ЗА УЧЕНИЦИ ОТ I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” – ТЪРГОВИЩЕ
10:29
СПЕЦИАЛНА ЛЯТНА НАГРАДА ЗА УЧЕНИЦИ ОТ I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” – ТЪРГОВИЩЕ

            За всички ученици вече дойде най-мечтаното време от годината – дългата лятна ваканция. След напрегнатия учебен процес сега предстои почивка с вълнуващи емоции, оставящи незабравими спомени. Това лято ще бъде запомнено като по-специално от участниците в еблематичния за училището и града ни фанфарен оркестър, защото за представителните си изяви през учебната година децата получиха от Община Търговище заслужена награда – петдневен летен лагер в общинската почивна станция в град Балчик. Към своите съученици от оркестъра се присъединиха и талантливите актьори от театрална студия „Вълшебната завеса”, която функционира като част от реализацията на проект УСПЕХ и е едно от най-стойностните му проявления. Ръководител и на двете извънкласни форми е Ив. Захариева – преподавател по музика. Тя и нейните колеги – Г. Станчева, П. Велиславов, С. Стойкова и Юл. Димова, бяха в екипа, осъществил летния отдих за учениците от I ОУ.

            Дните от 29.06. до 04.07.2014 г. се оказаха много интересни за наградените деца. Полезното и приятното се съчетаваха, за да има екскурзията и познавателна цел. Забавленията на плажа бяха част от детското ежедневие. Тъй като в групата имаше и спортисти, те използваха морския бряг за тренировки, за да не губят спортна форма и да не спират подготовката за предстоящи състезания. Така почиващите около нас можеха да наблюдават футбол и волейбол, както и да се насладят на елементи от съчетания по художествена гимнастика. Красотата на плажа се допълваше и от хореографски решения в модерния балет – доказателство за разностранните интереси на нашите ученици. Най-голямото изкушение за всички си оставаше досегът с морската вода, която ни разхлаждаше и тонизираше.

            Приятното весело настроение от морските забавления се редуваше с инициативи, имащи образователна цел. За учениците бе предвидена и културна програма.

            Първата й изява беше посещението на Университетската ботаническа градина. Невероятната игра на природата е чудо на красотата и хармонията, живеещи в експонатите тук. Разходката из културната забележителност на Балчик – прочутия Дворец – също стана част от нашия маршрут. Стъпките по тези древни места ни  припомниха интригуващи исторически факти. Запечатахме в снимки за спомен великолепието на флората и величието на древността.

            Друго незабравимо преживяване беше разходката из стария Балчик. Тук също са си дали среща архаичното и красивото. Вълнуващото усещане се усилваше и от народните ритми, които звучаха от повечето крайбрежни заведения. Край едно от тях се извиваше кръшно хоро. Прекрасно е, че българите продължават да почитат родния фолклор и с гордост го демонстрират пред гостите от други държави. Виещото се хоро беше предизвикателство за нас и ние да покажем своите танцови умения, с които впечатлихме присъстващото множество от българи и чужденци. Дори ни попитаха дали не сме представители на хореографско училище. Освен в традиционните родни хора – Дунавско, Еленино, Разложко, показахме способностите си и в гръцкото сиртаки, което беше включено в програмата на нашия училищен фестивал. Знаем, че традициите са миналото на една нация, а бъдещето е свързано с всичко, което е било преди нас.

            На връщане от тази впечатляваща разходка станахме свидетели и на част от фестивала на късометражното кино, който ежегодно се провежда с подкрепата на сериозни медийни партньори и обществени институции.

            Така неусетно изминаха петте дни от нашата морска ваканция. За пореден път се убедихме, че положеният труд се възнаграждава. Най-ценното от престоя ни тук е усещането, с което си тръгваме – че заедно, в екип се постигат значими успехи и че приятелството и съпричастието между нас са част от успеха на всяко начинание!            Отправяме специална благодарност към Община Търговище за наградата, която бихме нарекли „Чудно лято на морето край Балчик”! 

                   Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 1054 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]