Home » 2014 » Ноември » 25 » СЕДМОКЛАСНИЦИ ОТ I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” СЕ УЧАТ КАК ДА ПРАВЯТ ВАЖЕН ИЗБОР В ЖИВОТА
16:46
СЕДМОКЛАСНИЦИ ОТ I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” СЕ УЧАТ КАК ДА ПРАВЯТ ВАЖЕН ИЗБОР В ЖИВОТА

            След двата открити урока на малките предприемачи от II и III клас, изнесени в рамките на Световната седмица по предприемачество, учениците от VII в клас с класен ръководител Нели Божилова представиха своя вариант на урок, който беше свързан с философска тематика. На 21.11.2014 г. младите хора разсъждаваха по темата: „Избор и себепознание”. Чрез ситуативна игра учениците демонстрираха как правят избор между близки до тяхното възприятие понятия: БЕЛ и математика, баскетбол и футбол, попфолк и рок. Игровата форма е атрактивен начин за проучване мнението на младите хора по важни проблеми, свързани с правенето на избор и вземането на решение в конкретна ситуация. В хода на урока бяха обяснени и дискутирани категории, ориентирани към себепознанието: „умения”, „интереси”, „ценности”. Чрез примери, отнесени до индивидуалността на всеки ученик, се конкретизира смисълът на тези понятия.

            Друг акцент в урока беше категоризирането на професиите в човешкия живот. Учениците коментираха значимостта на различни професии и ги свързваха със  съответна категория. Всеки имаше възможност да сподели своята мечта за бъдеща професия. Бяха посочени следните избори: ветеринарен лекар, хуманен лекар, интериорен дизайнер, журналист, компютърен специалист, учител, психолог, архитект, художник… Седмокласниците анализираха и обяви за свободни работни места, публикувани в местната преса и в интернет.

            Интересният урок беше наблюдаван от представители на II СОУ „Проф. Н. Маринов”, тъй като е част от дейности за осъществяване на междуучилищна квалификация,  съгласно Плана за квалификация на педагогическите кадри в I ОУ за 2014/2015 уч. година.

             Сред гостите беше и ръководството на I ОУ. Г-н Д. Алексиев благодари на  учениците за отговорното отношение към поставените задачи и ги поздрави за достойното представяне. Родители, присъствали на урока, споделиха, че такива инициативи са много полезни за децата. Проблемите, които се разискват, подготвят младите хора за момента, когато ще напуснат училището и ще навлязат в живота. Тогава всеки от тях трябва да е готов да направи своя избор за бъдещето.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 748 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]