Home » 2014 » May » 20 » Различен поглед към компютърния свят
12:25
Различен поглед към компютърния свят

              Преди около дванайсет години на приемния изпит за Италианския лицей в Горна  Баня е изтеглена интересна тема за есе. Кандидат-гимназистите трябва да разсъждават върху въпроса: „Ще изяде ли мишката книжката”. Нетрадиционната формулировка крие предизвикателство за седмокласниците не просто заради играта  на думи, а защото фокусира общественото внимание върху един от глобалните проблеми на новия век – прекалената зависимост на младите хора от съвременните технологии.

            Тогава все още в началото си, през годините тази тенденция се оказа много трайна и поради това – опасна. Несъмнено компютърът вече няма как да не бъде неизменна част от нашия живот, но техниката трябва да се използва по предназначение, а не да се превръща в заместител на други източници за информация и средства за обогатяване на човешката култура. Дори и във високо технологичния 21 век, в който живее интернет поколението, компютърът не бива да отнема функциите на книгата, защото литературното изкуство е неподвластно на времето и е дарено с вечен живот. То има привилегията да изгражда етическо и естетическо светоусещане у младия човек, формирайки умения за критичен поглед – задължително условие за всяка интелигентна личност.

            Интелигентните млади хора демонстрират различен поглед към компютърния свят. За тях едно от най-новите изобретения на човешкия разум е средство, чрез чиито възможности може да се покаже нещо ново и полезно. Такава гледна точка към функцията на компютъра имат две малки момичета от Първо основно училище „Христо Ботев” – Търговище и техният преподавател по ИТ – г-жа Катерина Милева. Тъй като неизменен е фактът, че учебното ни заведение винаги е било територия на традициите, сега Десимира Пламенова и Александра Огнянова от V б клас продължават традицията на високите постижения в областта на ИТ.

            Двете ученички носят поредния успех за училището през тази учебна година, като се класират за участие в националния кръг на олимпиадата по ИТ /10-11.05.2014 г., гр. Монтана/. Авторитетно жури класира техния проект „Пластелинова анимация за начинаещи” /категория „Мултимедия”/ на второ място сред двайсет други проекта във възрастова група 5-8 клас. От максималните 100 точки Деси и Алекс получават 85.5. Нашите момичета са най-малките участнички, но допускат пред себе си само победителите от гр. Пирдоп, които са в 8 клас, и оставят далеч назад по-големите си конкуренти. Успехът е голям, защото петокласничките изучават за първа учебна година дисциплината ИТ.

            Доказателство за перфектната им подготовка е и представянето на втората част от олимпиадата, която е теоретична. Тук предизвикателството пак е сериозно, тъй като тестът включва учебно съдържание основно върху материала за седми и осми клас. Сред 67 участници от цялата страна Деси и Алекс отново са най-малки, но побеждават конкуренцията със стабилни познания. С отлични оценки те са в челната десетка на  крайното класиране.

            Удоволствието, доставено от успеха, винаги е съизмеримо с труда, положен за него. В продължение на пет месеца малките момичета упорито работят над своя проект в компютърния кабинет. Понякога се налага да ограничават свободното си време за забавления и разходки, за да могат да спазят срока за изготвяне на презентацията. Макар и още да са малки, те вярват, че хората са родени за победи, а не за поражения. Това ги мотивира да дадат максималното от себе си и да реализират интересната идея, върху която е ситуиран проектът им. Замисълът е техен и наистина оригинален – мултимедиен самообучител, представящ основните стъпки за създаване на пластелинова анимация. Талантливите момичета включват и нещо иновативно – своя собствена анимация. Преживяването е вълнуващо, защото това е първият им опит в анимирането, а всички знаем, че първите неща в човешкия живот пазят особена сантиментална стойност.

            При защитата на проекта си ученичките мотивират избора на тема пред изпитната комисия. В интернет пространството липсва достатъчно информация на български език за начините на създаване на такъв вид анимация, а няма и примери. Ето как за двете петокласнички компютърният свят придобива нови, по-различни измерения. Компютърът вече не е само средство за забавление, а полезна технология с активно практическо приложение.

            За отличното представяне на олимпиадата Десимира и Александра получават заслужено признание: много предметни награди, покана за едноседмичен стаж в „Информационно обслужване”, безплатно дистанционно обучение и безплатен уебхостинг.

            Ключова роля за подготовката и успеха на двете момичета има техният преподавател – г-жа Милева. Със своите способности и амбиции в любимата научна област учителката успява да мотивира децата за целенасочено усвояване на сложната материя и претворяването й в нетрадиционни проекти. Петокласничките разбират цената на усилията на своя преподавател и изразяват уважение към труда му чрез изискан букет от оригинални цветя – бежови хризантеми. Нашите ученици имат формиран усет към стилното и красивото – нещо, за което допринасят и техните учители. Хризантемите са символ на оригиналния проект, който момичетата разработват заедно с ръководителката си и който им носи искрени адмирации за екипната дейност. В процеса на работа децата са научили още един урок, но вече житейски – благодарността е памет на сърцето. Всъщност целият човешки живот потвърждава тази безспорна истина.

            Към сферата на ИТ интерес проявяват и други ученици от I ОУ, включени в клуб „На „ти” с IT” по проект УСПЕХ. Единайсет петокласници работят върху компютърна графика, анимация и презентации. Активно участват в различни конкурси, от които  традиционно получават множество призове. Мертол Адемов от V а клас е сред най-успелите участници в клуба. В национален конкурс „Виртуална пролет 2014 година” печели първо място за компютърен колаж. Има признание и от публиката, като такава награда притежава и Александра Огнянова. В друг престижен национален конкурс – „Творчество без граници”, Мертол е удостоен с бронзов медал. От същия форум още осем ученици получават дипломи за успешно представяне, защото рисунките им са включени в специално подготвена изложба. Клуб „На „ти” с IT” е признат и на международно ниво – четири ученички имат сертификати за участие в международен екологичен конкурс за компютърна рисунка „Зелен свят около нас 2014 година”. 

            Тази статия за поредния значим успех на наши ученици започна с един тревожен въпрос за мишката и книжката. Мисля, че постижения от такъв ранг – като тези на Десимира Пламенова и Александра Огнянова – трябва да ни карат да не губим вяра в таланта и увереността на новото поколение, което, ако е възпитано в култ към познанието за различни научни области, ще продължава да чете и да мечтае за преоткриване. Убедена съм, че все още има противоборство между мишката и книжката и макар за повечето млади хора мишката да е сигурен победител, то има и процент „нетрадиционни” деца, оставащи верни на  книжката.                                 

        Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище

 

Category: Постижения | Views: 1162 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]