Home » 2014 » Юни » 9 » ПУШЕНЕТО УБИВА ДЕТСТВОТО!
16:12
ПУШЕНЕТО УБИВА ДЕТСТВОТО!

            Живеем в общество, разкъсвано от противоречия и кризи. Днес младите хора – продукт на това „нездраво” време, са подложени на агресия от много вредни влияния. Едно от тях е свързано с все по-ограничената възможност за здравословен начин на живот. Той настойчиво се превръща в блян, по който само можем да жадуваме, но не и да станем свидетели на неговото сбъдване.

            Огромно изпитание за здравето на младото поколение е тютюнопушенето – една от сериозните заплахи за пълноценното развитие на детския организъм. Експертите в областта на здравеопазването отдавна са категорични в мнението си за вредата от цигарения дим. Статистическите данни в последните години неумолимо сочат нарастващия процент млади хора, които във все по-ранна възраст се поддават на вредния навик. България е на едно от първите места в Европа по брой на пушачите. 38% от момичетата и 35% от момчетата на 16 години посягат редовно към цигарите. 83% от съвременните родители са пушачи.

            Опасната тенденция тревожи личности, работещи в образователната сфера и изкушени от идеята за здравословен начин на живот. Такъв поглед към проблема с тютюнопушенето има Емилия Николова – преподавател по биология и здравно образование в I ОУ „Христо Ботев” – Търговище. От години тя и нейните ученици се включват в дейности, свързани с тази тематика.

            Логично продължение на „здравословните” инициативи е настоящата учебна година, която вече е към своя край. В нейното начало – на 10.10. 2013 г., V а клас с класен ръководител г-жа Ем. Николова решава да участва в шестото издание на Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 6”. Той се организира от МЗ в партньорство с МОН, Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта. Тази година партньор в проекта е и  Представителството на Европейската комисия в България. Организираният конкурс е една от инициативите на МЗ за намаляване високия процент на пушачите сред българските ученици. Целта е да се внуши убеждението, че човешкият живот е по-здравословен, когато се живее в среда, свободна от тютюнев дим. От стартирането на конкурса през 2008 г. до момента в него са се включили над 15 500 ученици от 560 паралелки от I до XII клас в цялата страна. Фактите за резултатите говорят красноречиво – мнозинството от участниците вече са 100% непушачи.

            Интересна е идейната концепция на петокласниците и техния ръководител. Те озаглавяват своя проект метафорично: „Ние не пушим – пушенето убива детството!”. Според Ем. Николова, тази възраст е най-любознателната. Проявява се любопитство към всичко, както и склонност детската психика да се превъплъщава в различни роли – на по-големи ученици, на герои от филми, които пушат. Чрез своя проект децата от V а клас искат да разкрият вредата от тютюнопушенето, да осъществят превенция спрямо свои връстници, които са в риск от употреба на цигари и да им посочат начини за отказване от вредния навик. Превенцията е ориентирана и към пасивните пушачи – в семейството, на купон с приятели, в закрити помещения. Посланията на малките ученици са отправени и към родители пушачи, които трябва да разберат, че пушенето не решава проблемите, а само ги задълбочава. Чрез него обедняването на живота  продължава, здравето се погубва, а голяма част от непушачите имат повече средства, по-добро здраве, по-добро качество на съществуване и… със сигурност ухаят по-добре!

            В хода на разработване на проекта /12.11.2013 г./ учениците провеждат анкета в прогимназиален етап, чиито резултати сочат, че от 140 анкетирани 40 са опитвали вкуса на цигарите. Дейността на петокласниците продължава с изработване на  рекламни табла, посветени на каузата за бели дробове без тютюнево наслояване. Идеята е пренесена и на страниците на училищния вестник „Думата на ботевци” чрез рубриката „Знаете ли, че…” за популяризиране превенцията на опасния навик: демонстрация на опити за вредата от цигарения дим и организиране на среща с представители на РЗИ за провеждане на безплатно измерване на въглероден оксид в издишания въздух от пасивни и активни пушачи и от непушачи. Мотото на срещата е: „Чист въздух за чисти бели дробове”.

            Желанието на петокласниците за борба с тютюнопушенето се проектира и извън училищната територия. Децата организират кампания против цигарения дим, в рамките на която раздават брошури по улиците на града, за да информират по своя детски чист начин обществеността на Търговище за вредата от тютюневите изделия. Отправят апел към своите родители да намалят пушенето и със спестените пари да заведат децата си на екскурзии и да им закупят необходими за ежедневието вещи.

            За упоритата работа, свързана с участието в конкурса, учениците от V а клас и госпожа Емилия Николова получават заслужено признание. Техният проект „Ние не пушим – пушенето убива детството!” е номиниран сред най-успешните 13 проекта от цялата страна в категория 5-8 клас на национална класация. Децата от I ОУ „Христо Ботев” – Търговище призовават: „Да спортуваме, да рисуваме, да танцуваме, да играем сред природата, да учим заедно, да бъдем приятели и да сбъдваме мечтите си! А най-важната от тях сега е да не пушим, защото пушенето убива детството!”

        Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 913 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]