Home » 2016 » Ноември » 17 » ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ
17:18
ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ

ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ от учителите към учениците от I ОУ „Христо Ботев“  гр. Търговище

                         Уважаеми ученици,

     С резолюция на Асамблеята на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят, се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

     Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца - приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи, се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота си.  

     През последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9 000 души или образно казано от територията на България е заличен град с приблизителните размери на Омуртаг или Велики Преслав.

    Световният ден в памет на загиналите при пътни злополуки е отрезвяващо напомняне, че катастрофите на пътя са основни причини за смърт при хората от 15 до 29-годишна възраст.

    В света повече от 500 деца всеки ден стават жертви на пътя, докато пътуват до и от училище, детските площадки и домовете на своите семейства.

    В ролята си на пешеходци и велосипедисти, нека бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата за безопасно движение.

    Като пътници в автомобила, да поставяме винаги предпазен колан и да напомняме на  водача, че съобразената скорост и толерантността към другите участници в движението ще помогне и на нашите семейства да преживеят още много щастливи мигове с най-близките.

         От учителската колегия при I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище

Category: БДП | Views: 659 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]