Home » 2015 » March » 31 » Премиера „Новите дрехи на царя“ в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище
16:18
Премиера „Новите дрехи на царя“ в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище

            Дългоочаквано събитие за I ОУ беше представено на 30.03.2015 г. Сцената на Куклен театър – Търговище оживя чрез пиесата „Новите дрехи на царя“ по сценарий на Ал. Ткачов. Реализацията на премиерата е дело на станалата емблематична за културния училищен живот Театрална студия „Вълшебната завеса“ с ръководител Ив. Захариева – ст. учител по музика. През последните три години творческата форма функционира в рамките на проект УСПЕХ и включва ученици от IV до VIII клас.

            Представителната изява бе наблюдавана от специални гости – ръководството на I ОУ и преподавателя по китайски език г-ца Мън. Новата пиеса в театралния афиш е подготвяна в продължение на няколко месеца. Сложният репетиционен процес дава прекрасен резултат, защото младите актьори развиват все повече умения за импровизация. Премиерата показа израстване на участниците в посока свобода на сценичното присъствие.

            Жанрът на пиесата е обикнатата от театралния състав „пародия“, която дава възможност за пълна изява на артистичния талант и себераздаване, за да забавляваш публиката. Сюжетът пресъздава комичен вариант на световноизвестната приказна класика „Новите дрехи на царя“ и включва сцени със забавни реплики на персонажите, чийто хумористичен ефект разчита на преплитането на различни езици: български, турски, испански, китайски. Завладяващата магия на спектакъла е резултат и от хореографски решения при пресъздаването на танци в стилистиката на конкретни нации. Оригинална сценография, специален реквизит, подходящи костюми и перуки допълваха яркото присъствие на младите актьори.

            Най-искреният повелител при всяка творческа изява е зрителят, който безпогрешно анализира видяното. Неговата оценка е най-важна за усилията на твореца. Аплодисментите на публиката, изпълнила до краен предел театралната зала, заглушиха финалните акорди в пиесата и узакониха УСПЕХА-а на една вълнуваща творческа инициатива.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Проект "Успех" | Views: 833 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]