Home » 2012 » March » 19 » Открит урок по български език в І ОУ "Христо Ботев"
12:52
Открит урок по български език в І ОУ "Христо Ботев"
Освен познание, какво още даде учителката на своите третокласници. 
   
 „Без истинска и всеотдайна обич към децата, никой не може да бъде учител в най-дълбокия смисъл на това понятие”, казва Я.А. Коменски.
     Хората, които могат да променят живота ни, когато най-малко очакваме, или когато имаме силна нужда от това, хората, които могат да изградят характери и да дадат пример за подражание – тези хора са учителите. Това не е просто професия, а истинско призвание.
     Със своя професионализъм и всеотдайна обич към децата Румяна Колева – учител начален етап в І ОУ „Христо Ботев” проведе открит урок по Български език. Урокът бе посветен на 8-ми март – Международния ден на жената и майката. Нейните възпитаници от трети клас имаха възможност да покажат наученото по Български език до този момент,отговаряйки на различни въпроси, провокирани от примери, следвайки умът и сърцето си.
     Гости на открития урок бяха Димитър Алексиев – Директор на І ОУ „Христо Ботев”, Румен Куюмджиев – зам. директор, Нели Анастасова – педагогически съветник, много родители и близки на децата.
     Въпреки тяхното притеснение в началото на урока със своя педагогически подход, класният им ръководител успя да ги предразположи така, че те да се чувстват добре, да дават оригинални отговори и идеи, да вземат участие и всички да бъдат активни. Освен знанията, които показаха децата се забавляваха, смееха се, даваха философски обяснения на различни въпроси, четоха откъси от приказки, нареждаха поговорка, определяха частите на речта, показаха, че могат да работят в екип и накараха родителите си да се гордеят с тях в светлината, която ги видяха.
     Отваряйки очите си широко за г-жа Колева, децата се отразяваха в нейните. Само по лицето, от един миг в погледа, начина по който стоеше, светлината в очите й, усмивката, радостните мигове, осанката й, характера и любовта към работата оставяха следи в децата, които жадно попиваха от опита й и търсеха напътствието й. Даване на знания, даване на време, даване на човещина, даване на мъдрост, даване на кураж, даване на енергия, даване от душата за тези, които утре ще бъдат не малките деца, а изградилите се личности.
     Най-голямата изненада за майките на третокласниците бяха ръчно изработените от тях картички за 8-ми март в часовете по домашен бит и техника, както и музикалния поздрав в края на урока с вдигнат във въздуха надпис „Аз съм подаръкът за мама”. От всички дарове, които децата поискаха да получат майките им те избраха – любов, дълголетие, здраве и щастие.
     „Освен да говорим за части на речта, с този урок успяхме да изразим отношението към най-скъпите хора във вашия живот. Нека винаги, когато имате възможност да изразявате своето отношение към вашите майки, не само когато има празници. Винаги е подходящо време да изразите своето уважение и обич”, с топла усмивка закри открития урок класния ръководител на третокласниците Румяна Колева.
     Своите впечатления от открития урок сподели и Директорът на І ОУ „Христо Ботев”. „Благодаря за прекрасния урок. Горд съм, че съм ваш директор, защото смятам, че вие сте силата на това училище. Благодаря и на г-жа Румяна Колева, която ни направи съпричастни към този хубав празник”, каза пред всички присъстващи Димитър Алексиев.
 Симона Алексиева
Category: Дейности и инициативи | Views: 1759 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]