Home » 2015 » March » 31 » Опознай родината, за да я обикнеш!
09:13
Опознай родината, за да я обикнеш!

            През месец март започнаха екскурзиите на ученици от I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище в рамките на проект УСПЕХ. Дейностите на две форми, функциониращи по проекта, са свързани с областите на географията и историята – клуб „Краезнание“ и клуб „Светът и ние“. Техен ръководител е Царина Куюмджиева – ст. учител по география и икономика.

            На 14.03.2015 г. ученици от VI до VIII клас, включени в двата клуба, се отправиха на тематично пътуване, свързано с живота на видни исторически личности. В контекста на скоро отбелязания от участниците в клуб „Краезнание“ 19 февруари, първото знаково място по пътя на младите хора бе Къкринското ханче /с. Къкрина/. Тук всяка частица от постройката вдъхва сакрална за българите жертвена атмосфера. Посещението на исторически забележителности продължи с пристигането в гр. Ловеч. Учениците, изкушени да опознаят родното, поставиха цветя пред Паметника „Левски“, възхитиха се на единствения по рода си на Балканския полуостров Покрит мост /Моста на Кольо Фичето/ и разгледаха Етнографския музей. Следващият град от маршрута на младите хора беше Плевен, където се насладиха на глобалния ракурс в Панорамата и се разходиха из Скобелевия парк.

            Патриотичната тематика от дейностите на двата клуба откри своята реализация и чрез пътуването до други „героични“ маршрути. На 28.03.15 г. учениците изкачиха покрития със сняг легендарен връх Шипка. В гр. Казанлък разгледаха обект под егидата на ЮНЕСКО – Тракийската гробница. Като истински ботевци, децата с вълнение станаха  част от родната къща на Христо Ботев в гр. Калофер, а в гр. Карлово се докоснаха до неповторимата атмосфера на Къща музей „Васил Левски“.

            Последната спирка от екскурзията бе гр. Пловдив. Амфитеатърът и Етнографският музей предизвикаха голям интерес у ботевските възпитаници.

            Пътуването до емблематични за всеки българин места убеди участниците в клуб „Краезнание“ и клуб „Светът и ние“, че трябва истински да опознаем родината си, за да можем още по-силно да я обичаме.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Проект "Успех" | Views: 833 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]