Home » 2016 » Октомври » 13 » Обучение в ЦЕРН на учител от I ОУ „Христо Ботев“
13:07
Обучение в ЦЕРН на учител от I ОУ „Христо Ботев“

         От 2 до 9 октомври 2016 г. група от 39 български преподаватели бе на обучение в Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Женева. I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище имаше свой представител в престижната образователна инициатива – г-жа Катерина Милева, ръководител на направление „Информационни и комуникационни технологии“.

            Обучителната програма е организирана от МОН и образователния офис на ЦЕРН. Координатор и ръководител на групата бе директорът на Националната обсерватория „Николай Коперник“ във Варна Свежина Димитрова. Участниците в обучението бяха подбрани след конкурс на МОН. Квалификационният курс се проведе на български език и бе воден от наши и чужди учени, работещи в ЦЕРН.

            Европейският център за изследвания в областта на физиката на елементарните частици е разположен на границата между Швейцария и Франция, близо до гр. Женева. В рамките на програмата преподавателите посетиха тестовата установка на LHC-магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия адронен колайдер / LHC/, компютърния център на ЦЕРН, CMS-детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC. Проведоха се лабораторни упражнения в учебната лаборатория на ЦЕРН и визити във фабриката за антиматерия.

            Българските информатици бяха най-силно впечатлени от CERN Data Centre. Компютърният център е сърцето на цялата научна, административна и компютърна инфраструктура на ЦЕРН. Всички услуги, включително електронна поща, управление на научни данни, използване на оборудване за видеоконферентна връзка, са базирани в центъра за данни. Тук са разположени и изложбени зали, показващи историята на компютърната техника с експонати и информационни табла. Участниците в българската група видяха къде и как се съхранява огромният обем от информация, събирана при провеждане на експериментите.

            Благодарение на ефективния квалификационен курс, К. Милева ще има възможност да предаде магията на знанието в класната стая и да засили интереса на повече млади хора към областта на информационните технологии.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ 


    

Category: Квалификации | Views: 1058 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]