Home » 2015 » Февруари » 23 » „НЕ“ НА ТОРМОЗА, НО НЕ ЗА ДЕН!
12:11
„НЕ“ НА ТОРМОЗА, НО НЕ ЗА ДЕН!

            На 20.02.2015 г. учениците от I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище отправиха този призив, отбелязвайки Деня на розовата фланелка, който е сред проявите с традиционен характер в календара с дейности на учебното заведение. По този начин младите хора станаха част от глобална инициатива, в която през последните години се включват десетки страни. В края на месец февруари ученици от цял свят организират Ден на борба с тормоза в училище. Идеята е чрез розовия цвят, който доминира в облеклото на участниците в начинанието, символично да се изрази неприемане на агресията в училищното пространство. Страната, която инициира проявата, е Канада, където при откриване на учебната 2007/2008 година в училище от провинция Нова Скотия се случва инцидент, свързан с тормоз над деветокласник, облечен в розово поло.

            В рамките на голямото междучасие ученици от всички випуски изпълниха двора на I ОУ, за да заявят своята съпричастност към проблема за тормоза в училищното пространство и извън него. Всички участници в проявата носеха символични знаци –  стикери с изобразена розова фланелка и логото: „Не“ на тормоза, но не за ден!!!“ С музикалните изпълнения на Християна Калбурджиева от V а клас, Николай Танев /VII б кл./, Емине Мустафова /VI в кл./ и Сабие Мехмедова /VIII а кл./ атмосферата придоби силна емоционалност. Тя се допълни и с автентичен фолклорен мотив чрез хората, които се извиха из целия двор.

Събитието беше отразено от национални и местни медии. Журналистът от БНР Евтим Петков записа изказвания на трима седмокласници, които изразиха своята подкрепа към каузата на връстниците си от цял свят и призоваха другите училища в Търговище да последват техния пример. Инициативата ще добие популярност и чрез репортажа на радио „Шумен“.

            След края на междучасието, по време на поредния учебен час, участниците в проявата си спомняха финала на апела, прочетен от Цветина Димитрова – ученичка от VII б клас: „Нека в нашето училище да покажем, че се уважаваме и сме толерантни един към друг, че си помагаме и се радваме на успехите си! Нека мотото на днешния ден да ни съпътства винаги и I ОУ да стане първото училище без насилие и тормоз!“  

видео

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 769 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]