Home » 2016 » Декември » 7 » „Най-големият урок“ в I ОУ „Христо Ботев" гр. Търговище
16:07
„Най-големият урок“ в I ОУ „Христо Ботев" гр. Търговище

          За втора поредна година I ОУ „Христо Ботев“ се включи в инициативата на УНИЦЕФ и МОН „Най-големият урок“. Целта е децата да се запознаят с глобалните цели за устойчиво развитие на света и да покажат своето отношение към значими  проблеми.

            На 28 ноември във II а /кл. ръководител Л. Иванова – главен учител в начален етап/ и II г клас /кл. ръководител Г. Георгиева – ст. учител в начален етап/ се проведоха учебни занятия, посветени на глобалните цели за устойчиво развитие на УНИЦЕФ „Изкореняване на бедността” и „Качествено образование”. Те трябва да се осъществят  до 2030 г., за да заживеем в един по-добър, по-справедлив и по-отговорен към планетата свят. Учениците активно участваха с рисунки и аргументирани мнения за съпричастност и отговорност към случващото се с други деца по света, които нямат техните права и възможности за щастливо детство и добро образование, за да сбъднат  мечтите си.

            На 6 декември „Най-големият урок“ се проведе в IV г клас с кл. ръководител Р. Колева – ст. учител в начален етап. Възпитаниците на г-жа Колева участват в световната инициатива за втора поредна година. Откритата през месец март класна стая „Конфуций“ се превърна в интерактивно пространство за детските мнения и аргументи.          В присъствието на гости от РУО – Търговище, Община Търговище, ръководството на I ОУ, учители и родители четвъртокласниците демонстрираха дейности, свързани с разясняване на глобалните цели „Изкореняване на бедността” и „Качествено образование”. Децата представиха своя гледна точка към глобалните проблеми, реагирайки обмислено, но и спонтанно на конкретни ситуации, изискващи изказване на мнение, осъществяване на избор и вземане на решение. Креативният подход и активирането на детската емоционалност доминираха в реализацията на урока. Чрез интерактивни техники г-жа Колева успя да провокира учениците си да осмислят задълбочено част от сериозните проблеми на съвременния свят. Бяха направени интердисциплинарни връзки с теми от учебното съдържание по математика, български език и литература, човекът и природата, както и асоциации с обучението по предприемачество, последователно реализирано в тази паралелка.

            Във финала на урока прозвучаха детските послания към личности на лидерски позиции: световни лидери, кмета на община Търговище и директора на I ОУ „Христо Ботев“. Четвъртокласниците призоваха за отговорност, усърдие и постоянство в отношението към глобалните проблеми.

            Министерството на образованието и науката е партньор на УНИЦЕФ България в инициативата за популяризиране на глобалните цели за устойчиво развитие и насърчава училищата в страната да осъществяват глобални уроци, защото  ролята им е решаваща. Чрез мултиплицирането на образователни практики, посветени на инициативата, I ОУ „Христо Ботев“ има значим принос за формиране на активна позиция у децата спрямо глобалните  проблеми.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Галерия

Category: Дейности и инициативи | Views: 1228 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]