Home » 2015 » Юни » 4 » На седянка с клуб „Етнография и фолклор“ към I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище
12:28
На седянка с клуб „Етнография и фолклор“ към I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище

            На 02.06.2015 г., в кафе-театъра на ОНЧ „Напредък 1864“, клуб „Етнография и фолклор“, който функционира в рамките на проект УСПЕХ към I ОУ, представи вълнуваща заключителна изява – „На седянка“. Ръководител на клуба е Ив. Белчева – ст. учител по ИИ. Подобна инициатива се осъществява за пръв път в учебното заведение. Тя съвпадна с отбелязването на патронния празник и в нея взеха участие ученички от VI, VII  и VIII клас.

            В рамките на едночасов концерт децата пресъздадоха атмосферата на автентичната седянка с всички нейни елементи: хора, народни песни, работа върху   ръкоделия, закачки. Чрез презентация беше представена подробна и увлекателна  информация за различните етнографски области в България и специфичните им особености. Младите хора с желание и ентусиазъм показаха усвоени умения за изпълнение на народни танци и хора – Дунавско, Шопска копаница, Еленино, Граовско, Разложко… Извиха се кръшни хорца, на които се хванаха и гостите от ОУ „Христо Ботев“ гр. Варна, празнуващи заедно с нас патронния си празник. Сладкопойните певици Даяна, Християна, Емине и Сабие развълнуваха публиката с талант и емоционални изпълнения.

            Варненските ученици ни поздравиха със специално подготвена програма, която разкри желанието им за себеизява. Инициативата завърши със съвместен финал чрез хорово изпълнение на песента „Детска планета“.

            Това беше един невероятен празник на две ботевски училища, който дълго ще ни напомня за съхраняването на традициите и духа на възрожденското време!

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Проект "Успех" | Views: 987 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]