Home » 2012 » May » 11 » ЛЮБОВТА КЪМ ПРИРОДАТА Е В КРЪВТА НИ
15:01
ЛЮБОВТА КЪМ ПРИРОДАТА Е В КРЪВТА НИ

     От месец февруари 2012 година в І ОУ „Христо Ботев” гр. Търговище започват своята работа клубовете „Еко раница” с ръководител Емилия Николова и „Млад приложник” с ръководител Нели Божилова към проект УСПЕХ. УСПЕХ означава „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти ”. Работата ни и в двата клуба е подчинена на голямото предизвикателство да превърнем училището в желана територия за учениците – място за учене, но и място за приятно и ползотворно прекарване на част от свободното време. Целите на клуб „Еко раница” се реализират чрез много контакти с природата, игри, посещения на пречиствателни станции, които обогатяват учениците с нови знания за необходимостта от опазване на околната среда. Участниците в клуб „Млад приложник” са обединени от желанието да създават, да творят, да влагат в създадените изделия своя талант и изобретателност.
     На 05.05.2012г. двата клуба проведоха представителната си изява – състезание на тема „Наука и природа”. На състезанието бяха поканени гости от РИО на МОМН и училищното ръководство, родители на кръжочниците и техни съученици. 
     В началото на състезанието участниците в двата клуба презентираха извършеното до момента, документирано с богат снимков материал. За участниците в клуб „Млад приложник” дейностите включват: запознаване с приложните изкуства в България в миналото и днес, разходка до парк „Борово око” за събиране на природни материали, посещение на Етнографския музей, изработване на мартеници, украсяване на великденски яйца; изработване на украшения от природни и отпадъчни материали, тъкане и др. Участниците в клуб „Еко раница” подчиниха дейностите си не само на на посещения на природните забележителности в околностите на град Търговище, но и отчитане на показатели, свързани с температурата през различните части на деня и различните сезони, замърсеност на въздуха и водните басейни. Бяха посетени горното и долното течение на река Врана, местността Белият кон. Учениците имаха срещи с работещите в завода на „Кока кола” и завода за домакинско стъкло „Тракия глас България”.
     След този увлекателен разказ в картини преминахме към същинската част на състезанието. Участниците бяха разделени на случаен принцип, чрез жребий, на 4 отбора. Излъчените от всеки отбор капитани изтеглиха задачите, върху които трябваше да работят. Тези задачи бяха взети от сборника с публикувани задачи на PIZA- програмата за международно оценяване на учениците и са изцяло с практическа насоченост. Състезателите разполагаха с време за обмисляне и уточняване на отговорите си, след което един говорител от всеки отбор запозна присъстващите със съдържанието на поставения въпрос и оформения от всички състезатели в отбора отговор. 
     Отговорите на въпросите се оценяваха от жури в състав: Мерлин Шефки- председател на журито, ученичка от 8 клас и Йорданка Рангелова - член на журито, учител по физика и астрономия в ІОУ „Христо Ботев”. Първото място заслужено беше присъдено на отбор 4 с учениците Есин и Николай от 5-ти клас, Светослав от 6-ти клас и Стоян от 8-ми клас. На всички ученици беше отправена благодарност от ръководителите на двата клуба за показаните знания и отличното представяне. Родителите изказаха задоволство от видяното и преживяното. Учениците бяха удовлетворени от представянето си и много развълнувани от преживените емоции!

 

 

Category: Проект "Успех" | Views: 1096 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]