Home » 2015 » Октомври » 27 » Литературно утро за възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“
13:07
Литературно утро за възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“

          На 23 октомври 2015 г. се навършиха 95 години от рождението на италианския писател Джани Родари. По този повод в Детски отдел на Регионална библиотека „Петър Стъпов“ се проведе литературно утро „Продавач на надежда или в необятния свят на детската фантазия“, в което взеха участие ученици от III г клас на I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище /класен ръководител Р. Колева – ст. учител в начален етап/.

          Джани Родари е бил учител и е започнал да пише произведения за своите ученици, с желанието да ги направи чувствителни личности, които да се стремят да направят света по-добър. За своето творчество писателят е удостоен с  медал "Ханс Кристиан Андерсен". И до днес книгите му се четат с удоволствие, защото възпитават и активират творческото мислене. „Ако трябва да научим децата да мислят, трябва първо да ги научим да измислят“ – споделя най-популярният италиански детски писател. Родари провокира необятната фантазия на своята чаровна аудитория и в това е ценността на творчеството му.

          Третокласниците бяха запознати с биографията на автора, а самите те се превъплътиха в ролята на актьори, рецитирайки негови стихотворения. Успешно решиха ребус, свързан с изучаваното в учебните часове произведение „Приключенията на Лукчо“. Пред децата беше представен и анимационен филм по същия роман. 

          Удовлетворени от инициативата, учениците взеха за прочит книги, написани от Джани Родари. Изявиха желание за нови срещи в библиотеката, свързани с други автори и събития.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 492 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]