Home » 2018 » Октомври » 29 » Литературният лексикон на пети клас
17:41
Литературният лексикон на пети клас

      В края от Националната седмица на четенето – на 26.10.2018 г. – учениците от V б, V в и V г клас /преподаватели: Г. Станчева и В. Жекова – ст. учител по БЕЛ/ представиха свой литературен лексикон. В него те разказаха за любима книга, любим литературен герой, вдъхновяваща фраза от художествено произведение, сентенция на известна личност, свързана с културата, изкуството, спорта… Създадоха и своя визитка, изграждайки текст, изреченията в който започват с всяка буква от личното име на ученика. Получи се оригинално самопредставяне на петокласниците. Те изказаха мнения за класа и училището, като посочиха идеята, която обединява позициите им за училищната общност – подкрепа между учениците в рамките на паралелката, общи интереси в извънкласната дейност, благодарност към учителите за това, че не само им дават знания и компетентности в научните области, но и житейски напътствия, формирайки у тях социални и граждански умения.

      В избираемия учебен час по български език и литература на V б и V г клас гостува г-жа Деница Любомирова – учител ЦДО в VI клас, представител на родителската общност. С увлекателен разказ тя въведе учениците в своя литературен свят, където книгата и четенето винаги са заемали ключово място. Привързаността към литературата г-жа Любомирова превръща в професия, защото днес е преподавател по БЕЛ. Тя сподели, че родителите й винаги са насърчавали нейния интерес към книгата с богатата домашна библиотека, която са имали. Посъветва децата никога да не спират да любопитстват, да бъдат любознателни, да четат много, тъй като интелигентната личност има непрекъсната вътрешна потребност да обогатява душевния си свят. Разказът на учителката неусетно премина в дискусия, в рамките на която петокласниците задаваха въпроси, свързани със създаване на собствени творби за участие в литературни конкурси.

      Нетрадиционния учебен час запечатахме в снимки, на които можете да видите любимите книги на учениците и превъплъщенията им в образи на литературни и филмови герои, вдъхновяващи за тях!

      Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Category: Дейности и инициативи | Views: 545 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]