Home » 2013 » May » 20 » Код на комуникация: приятелство
13:20
Код на комуникация: приятелство

     Бивши и настоящи възпитаници на едно от най-реномираните учебни заведения в града – Първо основно училище „Хр. Ботев”, се гордеят, че тяхното любимо училище винаги е било територия на традициите, защото знаят, че бъдещето е респект към всичко, което е било преди нас. Във времето ритуализацията на училищния живот придобива все по-голяма значимост. 2013 година въвежда инициатива, която ще бъде нова традиция, ориентирана към международни контакти на наши ученици и техни връстници от съседна Турция.
     С активното съдействие на Община Търговище към Първо ОУ е отправена покана от Основно училище в Община Багджилар – Гюнешли, гр. Истанбул. Това е район, където живеят много български изселници, запазили в спомените си България като неповторимо място. Поводът за поканата е празникът на детето в Турция – 23 април. Датата е специална за най-малките жители на съседната страна и се отбелязва с вълнуващи пролетни концерти, подготвяни още от началото на учебната година.
     В исторически аспект празникът датира от 23.04.1920 г., когато в южната ни съседка е открито Великото народно събрание. Децата като символи на чистата душа и носители на мира са почетени в същия ден, официално обявен за „Ден на националния суверенитет и на детето”. От 1979 г. този ден в Турция се отбелязва заедно с гости от различни страни по света. Стотици деца на възраст между 8 и 14 години от 42 държави пристигат тази година за настоящия празник в Турция. Една от многото детски делегации е и нашата – на Първо ОУ „Хр. Ботев” - Търговище. Присъствието на българските деца там става възможно благодарение на спонсорите от „Шише джам”.
     Търговищките ученици са посрещнати тържествено от ръководството на истанбулското училище, от своите връстници и техните родители, а по време на четиридневния си престой са приветствани и от местните управници. По традиция на 23 април политиците отстъпват функциите си на децата, за да чуят откровените им послания. Специална среща с кмета на Община Багджилар имат ръководителите на нашата делегация: зам.-кметът на Община Търговище г-жа Якубова, пом.-директорът на I ОУ г-н Р. Куюмджиев и преподавателите Н. Алиева, Ив. Захариева, К. Милева.
     В празничния ден, на открита сцена, е организиран великолепен спектакъл с музика, песни и танци, които децата подаряват на своите гости. Специална програма от два турски фолклорни танца, български хора и песни е поздравът на нашите ученици към връстниците им от Истанбул. Талантливите изпълнения, подготвени под ръководството на г-жа Захариева, предизвикват възхищение и искрени аплодисменти. Местните медии подробно отразяват участието на търговищките ученици в празничния концерт. Излъчват се репортажи за малките български танцьори, превърнали се в местни любимци. Децата от двете съседни държави са обединени от обичта към изкуството, от своите мечти и надежди, от желанието да открият нови приятели, с които общуването е интересно предизвикателство. Всяко от българчетата гостува в дома на своя нов приятел от Турция и разбира, че всички деца могат да бъдат близки помежду си, защото ги свързва общ код на комуникация, който се нарича „приятелство”. Търговищките деца получават в знак на уважение от новите си приятели прекрасни подаръци и лакомства.
     Силно впечатление у нашите представители оставя отношението на турската нация към педагозите и училищната институция. Те са ценени по достойнство, а респектът към тях от страна на децата и родителската общност е наистина впечатляващ. Показваното в хитовите телевизионни сериали на южната ни съседка не е хиперболизирана представа, а реалност, така желана, но забравена в родната съвременност. Всички от българската делегация разбират, че турското общество разполага с едно голямо предимство – успяло е да съхрани смисъла на ценностите. А те са основата на детското възпитание…
     Гостите разглеждат училището в Багджилар и съвременната техника, с която то е оборудвано. В рамките на дискусията по проблемите на образованието ръководителите на училищата се обединяват около идеята за побратимяване и взаимна помощ, ориентирана в началото към обогатяване на техническите средства в Първо основно училище „Христо Ботев”. Най-ценното от тази среща е споразумението контактите между двете училища да се превърнат в традиция. Сега новите ни турски приятели ще присъстват на празничното шествие в град Търговище по повод 24 май.
     Отдавна известна истина е, че всяко пътуване обогатява. Слънцето е неизменен спътник на нашите деца по време на разходката им из „слънчевото място” – квартала „Гюнешли”. Преводът на името крие символиката на жизнерадостта и хармонията – мечта за всяка „мъничка” душа. Пътят до магическата красота на Босфора е уникална емоция, към която детските сърца ще останат пристрастни завинаги. Но големият подарък за децата е новото приятелство – най-трайната връзка, способна да преодолее всякакви граници.
Галина Станчева
Ръководител пресцентър на I ОУ „Хр. Ботев” – Търговище

 

 

Category: Проекти | Views: 981 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]