Home » 2017 » Февруари » 15 » Интересна инициатива в I ОУ „Христо Ботев“ за Деня на пчеларя
14:47
Интересна инициатива в I ОУ „Христо Ботев“ за Деня на пчеларя

         Според православния календар на 10 февруари се почита Св. Хараламби. Той е покровител на пчеларите. В народните традиции на този ден се носи мед за освещаване в църква, за да има здраве и мед през цялата година. Вярва се, че той придобива лековита сила, затова се съхранява. Заедно с меда се пече и питка. Тя също се освещава, след което се раздава за здраве и благополучие.

            Екип ученици и педагози от I ОУ „Христо Ботев“ осъществи интересна инициатива по повод Деня на пчеларя. Радостина Богословова /VII в клас/ и Християна Калбурджиева /VII а клас/ инициираха създаване на тематичен уебсайт „В кошера“, който представя условията и начина на живот на пчелите. Чрез този интригуващ проект двете момичета се подготвят за участие в общинския кръг от Националната олимпиада по информационни технологии. Под ръководството на техния преподавател – К. Милева – седмокласничките за поредна година ще отстояват позициите на успешните практики в традиционно силна за ботевци област.

            Те изработиха мултимедийна презентация под наслов „В кошера“, с която се запознаха учениците от I а клас /кл. ръководител В. Петрова – ст. учител в начален етап/ и III г клас /кл. ръководител В. Таскова – ст. учител в начален етап/. Пред малките ученици презентацията бе представена от В. Георгиева /педагогически съветник в I ОУ „Христо Ботев“/ - лектор по темата.

            В хода на интересната инициатива бяха демонстрирани макети на пчеларски инвентар и професионално облекло на пчеларя. Деца от ПГ в I ОУ, чиито родители са пчелари, нагледно представиха костюма на пчеларя и това бе най-атрактивният  момент от изявата.

            Тя завърши с практическа част, в рамките на която учениците изработиха пано в символична форма на пчелна пита, с което украсиха класните си стаи. Участниците  получиха покана да се включат в изложба под наслов „В света на пчелите“, където ще имат възможност да съчетаят знанията, получени по темата, с идеи на богатото си въображение.

            Най-ценното в съвместната изява между представители на начален и прогимназиален етап бяха споделените знания и умения. По-големите осъществяват приемственост на своя опит, като запознават с него по-малките.

            В синхрон с повелите на народната традиция „най-сладкият“ и „вкусен“ момент за всички участници бе дегустацията на акациев мед и великолепна питка, любезно предоставени от родителите, занимаващи се с пчеларство.

            Името Хараламби означава „сияещ от радост“. Това бе инициатива, чрез която значението се изпълни със смисъл, защото детските лица грееха от сияйни усмивки и позитивните емоции властваха през целия празничен ден!

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ 


Галерия

Category: Дейности и инициативи | Views: 1374 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]