Home » 2016 » Април » 12 » I ОУ „Христо Ботев“ участва в „Походът на книгите“
12:01
I ОУ „Христо Ботев“ участва в „Походът на книгите“

            От 2 до 23 април 2016 г. за пети път се провежда националната кампания „Походът на книгите“. Тя има за цел насърчаване на четенето и сред основните й стремежи е достигане до най-малките читатели.

            Началната дата на „Походът на книгите“ е символична – съвпада с рождения ден на Х. К. Андерсен /2 април 1805 г. – 4 август 1875 г./. През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга. Краят на кампанията – 23 април – е Световен ден на книгата и авторското право.

            През 2016 г. над 35 български писатели и журналисти се включват в основната  инициатива на кампанията – „Известни българи четат на деца“. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании: „Маратон на четенето“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища от цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“ на сайта „Детски книги“, в който читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници. И трите инициативи вече получават своя реализация в I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище.

            На 12.04.2016 г., съвместна изява, посветена на националната кампания, осъществиха ученици от I и V клас. В 11.00 ч. петокласници гостуваха на своите малки приятели от I клас, за да им прочетат българската вълшебна приказка „Златната мома“. Тя е част от задължителното учебно съдържание по литература за V клас и се анализира подробно. Любима е за петокласниците, а сега вече – и за малките ученици, които с вълнение и интерес се запознаха с нея. Инициативата премина под наслов: „Деца четат на деца“.

            „Нека книгите бъдат с нас!“ е мотото на „Походът на книгите“ за ботевци.  Националната кампания се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация и МОН.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 642 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]