Home » 2015 » Юни » 8 » I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище участва в кампанията „Да изчистим България заедно“
12:56
I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище участва в кампанията „Да изчистим България заедно“

            7 юни 2015 г. е ден, който, според кампанията на BTV „Да изчистим България заедно“, е обявен за почистване на защитени територии в регионите, където живеем. В екологичната инициатива се включиха 23 ученици от VI, VII и VIII клас на I ОУ. Под ръководството на Ем. Николова – ст. учител по биология и здравно образование, и Н. Алиева – ст. учител по английски език, в ранното и свежо утро на неделния ден младите хора се отправиха към защитената местност „Божур поляна“ /в землището на с. Стража/.

Божурът е едно от най-медоносните растения. В древността това цвете се е славело с чудодейните си свойства и било смятано за едно от чудесата на Сътворението. Хората вярвали, че лошите духове изчезват от онези места, където расте божурът, и че дори няколко листенца от него пазят човека от зли сили. Днес дивият божур е застрашен вид. Той е защитено тревисто растение, използвано като билка от дълбока древност.

С цел опазване находището на червен божур, младите хора с ентусиазъм почистиха отпадъците, замърсили красивата природна местност. Чрез разказа на  своите ръководители те обогатиха познанията си за тази регионална защитена територия. Инициативата бе проведена съвместно със служители от Държавно горско стопанство – Търговище. Те бяха наш партньор в съвместната ползотворна дейност. Учениците и защитниците на природната среда почистиха замърсените участъци, като се разделиха в няколко екипа. Служителите изказаха похвала и благодарност за отзивчивостта на I ОУ, което за пореден път се оказва учебното заведение с най-траен и засилен интерес към инициативите, посветени на чистата природа.

Екологичното възпитание е неотменна част от формиране светогледа на възпитаниците на I ОУ „Христо Ботев“. Участието в кампанията „Да изчистим България заедно 2015 г.“ се превърна в етап от изграждането на активна позиция у учениците спрямо екологичната тематика – нещо, което е задължително за интелигентните млади хора в нашата страна.

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


Category: Дейности и инициативи | Views: 596 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]