Home » 2015 » Ноември » 12 » I ОУ „Христо Ботев“ - Търговище посвещава Седмица в памет на жертвите от ПТП
11:34
I ОУ „Христо Ботев“ - Търговище посвещава Седмица в памет на жертвите от ПТП

            В седмицата от 09.11. до 15.11.2015 г. I ОУ ще реализира дейности, свързани със   Световния ден в памет на загиналите при пътни злополуки. Традиционно ботевските възпитаници отбелязват тази важна глобална инициатива.

            „С резолюция на Асамблеята на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят, се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

            През последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9 000 души или /образно казано/ от територията на България е заличен град с приблизителните размери на Омуртаг или Велики Преслав.   

            Световният ден в памет на загиналите при пътни злополуки е отрезвяващо напомняне, че катастрофите на пътя са основни причини за смърт при хората от 15 до 29-годишна възраст. В света повече от 500 деца всеки ден стават жертви на пътя, докато пътуват към и от училище.

            В ролята си на пешеходци и велосипедисти нека бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата за безопасно движение“.

            Това е част от призива, който преподавателската колегия отправи към учениците от I ОУ. На 9 ноември той прозвуча в часа на класния ръководител, предизвиквайки оживени дискусии по болезнено актуалната тема. Учениците изказаха своето съпричастие към загубите на хиляди семейства и заявиха готовност винаги да напомнят на родителите си да спазват правилника за движение по пътищата при придвижване с автомобил.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Category: Дейности и инициативи | Views: 567 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]