Home » 2015 » May » 5 » I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище гостува в Истанбул за обмяна на добри практики
16:43
I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище гостува в Истанбул за обмяна на добри практики

            В периода 01.05. – 03.05.15 г. представители на I ОУ „Христо Ботев“ посетиха Истанбул, Турция, за да участват в квалификационна форма, предвидена в раздела „Междуучилищна квалификация с училища от съседни балкански страни“ от Плана за квалификация на педагогическите кадри в I ОУ. Гостувахме на нашите любезни домакини от училищата, с които сме побратимени: ОУ „Багджълар Гюнешли“ – Истанбул и НУ „Багджълар Гюнешли“ – Истанбул.

            В рамките на обучителен семинар бяха обменени идеи за добри практики в извънкласните форми, осъществявани в трите училища. Българските и турските педагози споделиха ценен опит в сферата на извънкласните дейности, които имат значим принос за превръщането на училището в желана територия за ученика. Нашите турски колеги проследиха мултимедийната презентация, посветена на формите, реализирани по проект УСПЕХ, и бяха силно впечатлени от разнообразието и значимостта им. Отбелязаха, че видяното показва как част от инициативите се осъществяват на високо, близко до професионалното, ниво /например пиесите на Театрална студия „Вълшебната завеса“/. Дейностите по програмите „Джуниър Ачийвмънт“ също предизвикаха интересна дискусия, свързана със сериозния и водещ опит на I ОУ в този аспект.

            В края на ползотворната обмяна на добри практики г-н Д. Алексиев – директор на I ОУ „Христо Ботев“, отправи официална покана към колегите от турските училища да бъдат наши гости на 24 май, за да се включат в празничното шествие по повод един от най-българските празници. Г-н Азис Калънч, директор на ОУ „Багджълар Гюнешли“ – Истанбул, и г-н Мехмед Айдън, директор на НУ „Багджълар Гюнешли“ – Истанбул, с удоволствие откликнаха на поканата, за да имаме възможност да съпреживеем заедно Деня на славянската писменост и култура. Пряк отговорник за реализиране на съвместните дейности с нашите чужди партньори е г-н Фикрет Чалъшкан – начален учител, ръководещ извънкласните дейности в Началното училище, където преподава.

            Паралелно с ефективната квалификационна форма беше предвидена и културна програма, която включваше посещение на емблематични туристически забележителности в Истанбул. Насладихме се на красотата на Босфора и грандиозния мост „Ататюрк“, сакралния дух в църквата „Света София“, уникалната архитектура на резиденция „Топкапъ“ и двореца „Долмабахче“, площад „Хиподрум“, религиозната мистика на Синята джамия. Бяхме и на място, концентриращо масови обществени демонстрации, редовно отразявани в новинарските емисии на нашата южна съседка – площад „Таксим“. Разходихме се из живописния парк „Чамладжъ“ в азиатската част на града – най-високата точка в Истанбул, откриваща уникална панорамна гледка за хиляди туристи от цял свят.

            Посещението в „града на мечтите“ ще остави вълнуващи и трайни спомени у нас. Съчетаването на полезно и приятно е най-успешната формула за ползотворност на всяко предприето начинание. Радваме се, че в лицето на нашите турски колеги имаме добри приятели и коректни партньори!

Галина Станчева – ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


$IMAGE12

Category: Квалификации | Views: 674 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]