Home » 2016 » Ноември » 2 » I ОУ „Христо Ботев“ със значим принос за новооткрита юбилейна изложба в РИМ – Търговище
11:20
I ОУ „Христо Ботев“ със значим принос за новооткрита юбилейна изложба в РИМ – Търговище

            В навечерието на Деня на народните будители Регионален исторически музей – Търговище отвори врати за юбилейна изложба „Там, дето знаньето живей“, посветена на 170 години от създаване на светското образование в нашия град. Откриването се състоя на 28 октомври 2016 г. в Славейковото училище. 

            Като един от наследниците на първото светско училище в региона, I ОУ „Христо Ботев“ взе активно участие в реализирането на изложбата, разширявайки представите и спомените за осъществяването на образователния процес в Търговище. Съвместната дейност с Регионалния исторически музей бе част от инициативите, заложени в календарния план на ботевската институция за отбелязване на 170-годишния юбилей. Значим принос за обогатяване на експонатите имат Ц. Куюмджиева - ст. учител по география и икономика, събирала в продължение на дълги години материали и сведения, отразяващи училищната история, и П. Велиславов – ст. учител по история и цивилизация. Изложбата проследява развитието и промените в учебниците, учебните помагала и пособия през различните исторически периоди.

            От 1846 г. датира първото документирано сведение за съществуването на светско българско училище във възрожденско Търговище. Преподаването било по взаимоучителната метода. Търговищките граждани искали децата им да се обучават с възможностите и принципите на модерното образование. В продължение на 170 години този стремеж се съхранява.

            На откриването на изложбата присъстваха ученици от V клас на I ОУ „Христо Ботев“, които с вълнение се докоснаха до старинните чинове във възрожденската класна стая, до архаичните възможности за писане и смятане.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ 


       

Category: Дейности и инициативи | Views: 494 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]