Home » 2017 » May » 9 » Гергьовден в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище
10:42
Гергьовден в I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище

       Прекрасно отбелязване на светлия християнски празник Гергьовден направиха ученици от I ОУ „Христо Ботев“, участници в кръжочни форми „Приложни изкуства“ и „Живопис“, в рамките на проект „Твоят час“. Ръководител на кръжоците е г-жа Ив. Белчева – ст. учител по изобразително изкуство.

       На 5 май 2017 г., в Регионална библиотека „Петър Стъпов“, младите хора представиха празнична програма с народни песни, посветени на Гергьовден, и възпроизвеждане на характерни за празника обичаи. Публичната изява за пореден път се осъществи съвместно със служители на Регионалната библиотека, тъй като в техния състав има представители на родителската общност на I ОУ.

       Г-жа Р. Куцарова – директор на РБ „Петър Стъпов“ – поздрави учениците и техния преподавател за инициативността и уважението към родните фолклорни традиции, а Ася Атанасова от отдел „Изкуство“ представи чрез кратък разказ и диалог с присъстващите гости древните символични значения на празника.

       Нашите партньори се бяха постарали да пресъздадат с подходящ декор типичната гергьовска атмосфера: ботевски възпитаници, облечени в народни носии, сплетоха венец от здравец, люлякови клонки и свежи цветя, младите хора се люляха на импровизирана гергьовска люлка, вързана във фоайето на обществената институция, извиха се кръшни хора, на които се заловиха всички. Празникът завърши с колективна снимка, която ще бъде съхранена в летописната книга на РБ „Петър Стъпов“.

       Вдъхновяващата атмосфера се пренесе в двора на учебното заведение, където също имаше вързани люлки, на които за здраве се полюляха малки и големи, под съпровода на фолклорни песни.

       Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 537 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]