Home » 2011 » Април » 13 » ДЕТЕТО ПЪРВОКЛАСНИК
15:38
ДЕТЕТО ПЪРВОКЛАСНИК
ДЕТЕТО ПЪРВОКЛАСНИК
СРЕЩА С ЛЮБОВ ГЕОРГИЕВА В I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ”
 
     На 6.04.2011 г. в I ОУ „Христо Ботев”- гр. Търговище се проведе среща на учители в начален етап от I ОУ „Христо Ботев”- гр. Търговище с Любов Георгиева. Темата на срещата беше: „Детето първокласник”.
     Любов Георгиева е мениджмънт консултант и създател на „ Виолетовата жаба –място за деца и възрастни”. Провежда обучения на родители и учители с техники за работа с новите деца. Представя „Образоването през призмата на новите деца” пред работните групи на Закона на образованието.
     За децата индиго и кристалните деца се говори отдавна, но всъщност – малко се знае. Често подценяваме тези деца, не знаем как да работим с тях, как да ги възпитаваме. Важно е да знаем, че тези деца са много различни. Основната разлика - дясната ориентация на мозъка. Това ги прави изключително чувствителни най – вече към заобикалящия ги стрес. Тези специални деца работят предимно с дясната половина на мозъка си – те са креативни, интуитивни, с въображение и силно емоционално интелигентни. Нашата култура е основно с лява ориентация на мозъка, т.е. най–вече рационална и логична. Трудностите започват, когато детето започва училище и трябва да се адаптира. Дясно-мозъчно ориентираните учат много бързо. Но нашата училищна система е изградена за хора с лява ориентация на мозъка, каквато е голямата маса деца, каквато сме и ние, възрастните. Набляга се на повтарянето, рутината, организираността, праволинейността. Това бавно движение предизвиква у детето – индиго отегчение и то губи интерес, започва да се разсейва, да не внимава. Така тези специални деца грешно са диагностицирани като проблемни.
     Изключително важно е индиговото или кристалното дете да бъде разпознато като различно, а не като неспособно. Ако различието му се уважава и отглежда правилно, детето ще израсне балансирано, ако не, това отношение ще доведе до дисфункционалност и проблеми.
     В първите години от живота на детето трябва да се минимализира шума и стреса. Това означава да се сведе до минимум телевизията, електронните игри и игрите с елемент на насилие. Трябва детето да се окуражава да свири на някакъв инструмент, да разказва, да чете, да рисува, да се занимава с креативни дейности – да моделира с пластелин, да играе на пясъка, да измисля различни начини да се забавлява.   Всичко това е спокойна обстановка.
     Най-важното е да разбираме децата, да ги обичаме, подкрепяме, да бъдем търпеливи, да им отдаваме необходимото време и така те ще растат щастливи и уверени.
I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ”
ГР. ТЪРГОВИЩЕ
Category: Дейности и инициативи | Views: 1286 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]