Home » 2015 » Ноември » 23 » „Ден на отворените врати“ в I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище
12:24
„Ден на отворените врати“ в I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище

            В рамките на Световната седмица по предприемачество /16-22 ноември 2015 г./ в I ОУ „Христо Ботев“ бе обявен „Ден на отворените врати“ – 20 ноември. Учениците от IV д клас посрещнаха гости от ЦДГ №1 „Веселушко“. Четвъртокласниците осъществиха съвместен урок с деца от ПГ „Палавниче“, които са бъдещи първокласници. Изявата бе наблюдавана от г-н Румен Куюмджиев – пом.-директор УД в I ОУ.

            Г-жа Ваня Петрова – класен ръководител на IV д клас, ст. учител в начален етап, успешно работи по предприемаческите програми на Джуниър Ачийвмънт България от няколко години. Откритият урок, който е част от дейностите в Плана за квалификационна дейност на РИО – Търговище, бе посветен на темата „Искам да успея в нашата общност“.

            В уводната част на занятието четвъртокласниците разсъждаваха върху ключовия въпрос „Защо трябва да работим?“. Припомниха съдържанието на понятията „храна“, „облекло“, „нужди“, „желания“.

            Забавен елемент от урока бе ситуативната игра „Когато порасна, аз искам да стана…“, в която се включиха децата от ПГ „Палавниче“. Те споделиха мечти за бъдеща професия. Това провокира четвъртокласниците да се върнат назад във времето, към своите мечти за желана професия. Учениците стигнаха до извода, че всеки от тях би искал да успее в общността, в която се намира.

            Най-атрактивната част от учебното занятие бе ролева игра, в чиито рамки четирима ученици влязоха в ролята на управители на фирми, произвеждащи важни продукти от различни сфери на живота – фирма „Лале“, аптека, предприятие за архитектура и фирма за кетъринг. В ролята на работодатели те поставиха на своите служители конкретни задачи, свързани с дейността на фирмите. Във всеки от четирите екипа участваха и малчуганите от „Палавниче“.

            В края на урока бе направен анализ за изпълнението на задачите и „управителите“ изразиха задоволство от сериозното отношение на служителите към работния процес. Обещаха и награди за реализацията на задачите в поставения срок.

            Най-ценната награда обаче получиха децата от ПГ „Палавниче“ – незабравимата емоция от първата среща с истинското училище. Те и техните учителки благодариха на ботевските възпитаници за поканата. Във връзка с участието в инициативата, децата получиха сертификат. И малки, и по-големи заявиха желание съвместните дейности между двете институции да бъдат продължени.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 683 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]