Home » 2013 » May » 10 » ДА ВИЖДАШ ИЗКУСТВОТО ПРЕЗ СЪРЦЕТО СИ
14:10
ДА ВИЖДАШ ИЗКУСТВОТО ПРЕЗ СЪРЦЕТО СИ
     През последните няколко години специалисти и експерти в областта на училищното образование у нас търсят успешни механизми за възраждане на ценните традиции и съвместяването им с иновативни практики, свързани с извънкласните форми на обучение. Една позитивна тенденция в този аспект е въведеният през миналата учебна година проект на МОМН „УСПЕХ”. Опитът показа, че той се превърна в интересно предизвикателство за училищното ръководство и преподавателите, които чрез креативни идеи и подходи успяха да моделират добри практики – една стабилна основа за бъдещето на извънкласните форми в училище.
     Ключова цел на проект „УСПЕХ” е училището да стане привлекателно за младите хора – кауза, инспирирана и от опита на европейското училищно образование. Първо основно училище „Христо Ботев” – Търговище има традиции в дейности, които съответстват на тази амбициозна задача. Значим принос в това отношение има Театрална студия „Вълшебната завеса” с ръководител г-жа Ивелина Захариева – преподавател по музика. Първата изява на състава, който все още не съществува ката студия, е преди близо осем години. На сцена тогава е представен мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” по възрожденското едноименно произведение на Добри Войников. Играта на малките актьори до такава степен впечатлява зрителите, сред които има и гости професионални артисти, че участниците се превръщат в истински училищни звезди.
     Новото начало за новия театрален състав на г-жа Захариева е в рамките на проект „УСПЕХ” през тази учебна година. Амбицията на ръководителката е да представи пиеса, съчетаваща класика и новаторство. Безпогрешният й усет и сега не я подвежда. На 11 март от 18.00 ч. на сцената на Куклен театър – Търговище е представена премиерата на „Котаракът в чизми”. Събитието е уважено от зам.- кмета г-жа Якубова, училищното ръководство, журналисти, родители, учители и ученици. Световноизвестната класика е моделирана в нов вариант чрез присъствието на сюжетна линия, която внася интересен прочит на актуални общественозначими проблеми. Стилът се обогатява от използването на традиционния похват в изкуството – „пиеса в пиесата”.
     Подготовката на представлението трае няколко изпълнени с напрежение месеца. Съставът включва ученици от пети, седми и осми клас, които, освен в хореографията, участват и в изработването на костюмите и сценографията. Завладяващите танци, впечатляващите вербални изяви и музикалното оформление са изразните средства на детския талант и желание за себеосъществяване чрез красотата на изкуството. В рамките на репетиционния процес децата разбират, че най-ценното в това, да се занимаваш с изкуство, е да се научиш да го усещаш и виждаш през сърцето си, защото всяко важно житейско изпитание неминуемо докосва душата ти.
     Наградата за усилията на малките актьори са нестихващите аплодисменти на публиката в залата, която се докосна до естетическата представа за благородната мисия на изкуството – нещо, което може и трябва да бъде спасение за духа ни.
Галина Станчева
Ръководител пресцентър на I ОУ „Хр. Ботев” – Търговище
Category: Проект "Успех" | Views: 777 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]