Home » 2015 » Юни » 8 » Да носиш в сърцето си ботевския дух
09:12
Да носиш в сърцето си ботевския дух

            Във време на изпитания за силите на нацията спомнянето за героични събития и личности е едно от основанията да се гордеем, че сме българи. Това усещане се стремим да предадем и на младите хора, защото бъдещето е невъзможно без поклон пред миналото.

            И тази година десетки ученици се отправиха на традиционния поход „По пътя на четата на Таньо войвода”. На патриотичния празник 2 юни най-въодушевени са възпитаниците на училищата от цялата страна, носещи ботевското име. Изключителна привилегия е да си част от тази горда общност. Малка частица от нея са учениците и преподавателите от училището с дълголетна традиция в град Търговище – Първо основно училище „Христо Ботев”. Те с нетърпение очакват всяка година датата 30 май, за да поемат по пътя на четата на Таньо войвода, водени от П. Велиславов – ст. учител по история и цивилизация. Чрез туристическия продукт, създаден от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” – София, младите хора обогатяват познанията си за едно от най-величавите събития в българската история – Априлското въстание.  Запознават се със съдбовната мисия на четата на Таньо войвода, докосват се отблизо до свещеното минало на родния край и до природната красота на резерватите „Бели Лом” и „Сборяново”.

            На 2 юни – Ден на Ботев и загиналите в бой за свобода, с тържество на Керчан баир, успоредно с празниците на Околчица, завършват вълнуващите моменти от преживяванията по време на похода. Атмосферата е уникална и оставя незабравим отпечатък в съзнанието на младите хора. Участието им в този поход съхранява  спомена за подвига на Таньо войвода, за да пребъде във вековете величието на историята!

Галина Станчева - ръководител пресцентър на I ОУ „Христо Ботев” – Търговище


$IMAGE16

Category: Дейности и инициативи | Views: 600 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]