Home » 2016 » Октомври » 17 » Час по Европа в Първо основно училище
10:03
Час по Европа в Първо основно училище

         В навечерието на 170-годишнината от началото на светското образование в Търговище, от 4 до 6 октомври 2016 година,   интересен гост в Първо основно училище „Христо Ботев” беше Виктор Божков, служител в генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване” на Европейската комисия в Брюксел. Пътят на Виктор започва от Първо основно училище, насочва се към Първа английска гимназия в София, достига специалността „политически науки” в УНСС, рязко прескача границата и отвежда младия човек на специализация в Манчестър, връща го на Балканите – университетски преподавател в Косово, за да го издигне до международен връх – Европейската комисия в Брюксел.

          Традиционната европейска инициатива „Отново на училище” връща Виктор в малкия детски свят, където са се родили мечтите му за правото на човека да избира как, къде и с кого да живее, без да изменя на своята национална и културна идентичност. Пратеникът на Брюксел не иска да привлича вниманието върху себе си. Интересът му е насочен към неговият час с учениците, пред които говори емоционално и достъпно за неща, които детското съзнание осмисля по-трудно. В края на презентацията обаче малките слушатели са наясно как Европейският съюз гарантира мира на континента, как взема своите решения, които са от съществено значение за свободата на всекиго да се движи и да живее в Европа. Виктор обяснява скучните политически термини така, както изяснява техния смисъл пред децата си: брекзит, референдум, миграция. В оживения диалог брюкселският бюрократ захвърля чиновническия стереотип и съвсем по човешки, с уважение и респект към учителския труд, се вживява в ролята на будител, който лобира за ценности, без които младият човек не може да се приобщи към културния европейския свят. 

          Работата на Виктор Божков го връща отново в  Брюксел, но децата питат кога ще дойде пак, защото в тези срещи Европа им става по-близка, по-разбираема и по-желана като свят на правила, който създава духовни и материални ценности.

          Пътят на Ботевия възпитаник стига до един европейски връх. Дори само това, че децата неволно поглеждат нагоре, е красноречив знак за ползата от тези срещи.

          Петър Асенов – преподавател по български език и литература


    

Category: Дейности и инициативи | Views: 765 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]