Home » 2016 » Април » 21 » Ботевски възпитаници се запознават с историята на първия български вестник
12:42
Ботевски възпитаници се запознават с историята на първия български вестник

            На 20.04.2016 г. ученици от ПИГ - V клас на I ОУ „Христо Ботев“ /ръководители А.  Кирилова и Д. Георгиева – възпитатели в прогимназиален етап/  гостуваха в Регионална библиотека „Петър Стъпов“ гр. Търговище, за да участват в инициатива от Националната кампания „Походът на книгите“. Тя бе посветена на 170-годишнината от издаването на брой първи на първия български вестник „Български орел“.

            Съвместните дейности между I ОУ и обществената институция отдавна са превърнати в ползотворна традиция. Служители на Регионалната библиотека представиха пред децата историята на първия български вестник. Негов основател и редактор е д-р Иван Богоров, който го замисля като двуседмичник, но се издават само три броя с разни заглавия и тираж от 500 броя.

            Вестникът излиза в Лайпциг на следните дати: 20 април и 20 септември 1846 г. и на 1 януари 1847 г. Макар да е наричан тогава „списание“, името му, неговата програма, външен вид и формат показват, че е вестник. Стилът му е близък до говоримия през Възраждането народен език.

            След като спира излизането на „Български орел“, две години по-късно, д-р Богоров започва да издава „Цариградски вестник“, който става най-дълго издаваният през Възраждането – цели 13 години.

            В рамките на посещението в Регионалната библиотека петокласниците обогатиха своите познания за печатните издания през Възраждането и тяхната важна роля за съхраняване на българското самосъзнание.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 684 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]