Home » 2016 » Юни » 7 » Ботевски възпитаници превзеха Калофер с Ботевото слово
13:32
Ботевски възпитаници превзеха Калофер с Ботевото слово

        Към успешните прояви през юбилейната за образованието в Търговище 2016-та година  Първо основно училище „Христо Ботев” добавя и убедителния успех на свои възпитаници в Калофер. Рецитатори, отличени в Училищния конкурс за рецитиране на Ботева поезия , успешно участваха в Националния конкурс за поезия „С Ботев в сърцето”, проведен на 04 юни 2016 година под патронажа на президента на Република България в родния град на поета революционер.   

        Конкурсната програма започна в 10.00 часа на открита сцена. Авторитетно жури от София е заело мястото си, организаторите трескаво прелистват изписани листи, ръководителите на участниците дават последни наставления и успокояват обхванатите от сценична треска деца. Във възрастовата група, отговаряща на начален етап, нашите рецитатори са трима:

  • Виктория Борисова от 3г клас , ръководител Румяна Колева
  • Стефани Димова от 3г клас, ръководител Румяна Колева 
  • Александър Колев от 4 клас, ръководител Ваня Петрова

        Трима са и рецитаторите, представящи възрастовата група от прогимназиален етап:

  • Мария Захариева от 5 клас, ръководител В. Жекова
  • Христо Цачев от 7г клас, ръководител Петър Асенов
  • Грета Григорова от 6 клас, ръководител Петър Асенов

          Вълнуващо е да рецитираш в родния град на Ботев, застанал прав пред строгия поглед на Балкана,  докосвайки с очите си онези неповторими планински гледки, на които се е радвал в детството си и легендарният поет. Виктория е една от първите в своята възрастова група.  Изпълнява „Пристанала”. Ясен и плътен глас, усет към най-изразителната в отделните детайли на текста интонация, разнообразие в ритъма, перфектно овладян текст. Заема първо място в крайното класиране, а нейната съученичка Стефани получава поощрителна награда. Техните успехи се дължат на таланта на децата, но и на амбициите на тяхната преподавателка Румяна Колева да приближи словото до детското съзнание,  да предизвика от ранна възраст любопитство към изразителната реч, което постепенно да се превърне в успешни форми за изява на младия човек.

        Пред микрофоните застава Христо Цачев от  следващата възрастова група, адекватна на прогимназиален етап. „Хаджи Димитър”  е  неговото предизвикателство. От публиката излиза едно дете, но докато стигне до импровизираната сцена, от лицето му изчезва безгрижното детско изражение. Още първите стихове безпогрешно въвеждат в баладичната атмосфера на стихотворението. Погледът на малкия рецитатор постепенно се изпълва с учудване от усещането, че създава един магически свят, от който слушателите не искат да излязат. После учудването се сменя с възторг, гласът постепенно набира сила за пророческия  Ботев стих „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”. А когато идва стихът „Настане вечер, месец изгрее” дъхът ти спира от сетивната сила на словото, което сякаш се спуска от космическата бездна на своя Създател и те увлича в романтичния свят на подвига. И аз мисля, че най-голямата заслуга на Христо е, че много хора чрез неговото изпълнение ще се докоснат до най-великата Ботева творба, ще съпреживеят трагичното и героичното в нея, ще се почувстват  българи за три минути.

        Да напълниш душата на слушателя с емоциите на Ботевото слово е възможно само за истинските Ботеви следовници…

        Каква отговорна мисия за едно дете в безотговорна според масовата представа възраст!

        В класацията на националния конкурс „С Ботев в сърцето” Христо Цачев е втори във възрастовата група, съответстваща на прогимназиален етап.

        Достойно беше участието и на останалите изпълнители от търговищката чета, но именно Ботев е техният пример, че успехът често пъти идва не тогава, когато го очакваме, а когато сме готови да го понесем.

        В свободното си време учениците, участващи в рецитаторските изяви, се разходиха из парка „Ботевата градина”, посетиха Националния музей „Христо Ботев”, Даскал Ботьовото училище, Мемориалния комплекс с паметника на Христо Ботев.

        В раздела „Литературно творчество”  в конкурсната програма на националната изява участваха и талантливи ученици с преподавател Галина Станчева. Осмокласникът Серхан Хаджиисмаил спечели специалната награда на организаторите за есе, посветено на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев.

        За нас е гордост и символичен знак , че учебната 2015-16година завършва с успеха на нашите възпитаници  в Калофер. Тяхната победа в града на Ботев посвещаваме на  юбилея „170 години светско образование в Търговище”. А когато се чувстваш част от общността на Първо основно училище „Христо Ботев”, изживяването от добрите постижения е катарзис от всички несправедливи отзиви за една сфера, която за тесния човешки светоглед отвън изглежда застрашителна, а отвътре е пълна с емоциите и лудостта на една  кипяща от енергия младост.

 Петър Асенов – преподавател по български език и литература  

в  Първо основно училище „Христо Ботев” - Търговище


Галерия

Category: Постижения | Views: 989 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]