Home » 2017 » Януари » 31 » Ботевски възпитаници гледат прожекция на нов исторически филм
14:22
Ботевски възпитаници гледат прожекция на нов исторически филм

         На 30 януари 2017 г., в рамките на часа на класния ръководител, ученици от V, VI и VII клас на I ОУ „Христо Ботев“ посетиха прожекция на филма „Воевода“.

            България е пълна със забравени истории, изчезващи и уникални традиции! Духът на българската жена е феномен, за който пише Н. Хайтов. България има женски образи, аналогични на Робин Худ, Уилиам Уолъс и Жана Д’Арк; не една, а десетки жени герои: някои безименни, а други – забравени…

            Румена войвода е реална историческа личност от края на XIX век. Темата на филма е свързана с образа на жената войвода в жестокия мъжки свят на борбата срещу турското робство на Балканите преди два века. Жени оставят семейства, домове и се превръщат не в хайдути, а в предводители на чети!

            Целта на режисьора Зорница София Попганчева е да разкаже за съдбата на  Румена в един автентичен хайдушки филм – историята на една силна и смела жена в страшни „мъжки времена“. Преди век и половина тя се бори да помири бунтовника у себе си с майката и любимата, което поражда конфликт с нормите на обществото. Разказът е пресъздаден на големия екран болезнено реалистично.

            Филмът „Воевода“ е плод на пет години възкресяване на език, автентични детайли, облекла, традиции и оръжия от онази епоха. Сценарият е разработен по разказа на Н. Хайтов, исторически изследвания, спомени на съвременници и народни предания.

Галина Станчева – главен учител по БЕЛ 


   

Category: Дейности и инициативи | Views: 530 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]