Home » 2017 » Юни » 3 » Ботеви следовници завинаги!
09:53
Ботеви следовници завинаги!

        Тази година се навършват 141 години от героичната гибел на Христо Ботев. На 2 юни учениците и учителите от I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище отбелязаха своя патронен празник.

        На тържествена церемония г-н Д. Алексиев – директор на I ОУ, връчи грамоти и предметни награди на ботевски възпитаници, достойно защитили името на учебното заведение. Те са наградени за успехи на национално и международно ниво в сферата на науката, изкуството, спорта.

        В своето вълнуващо слово към педагогическия екип и учениците г-н Алексиев сподели:

        „Втори юни е свещена дата. С цветя и портрети на Христо Ботев тя се превръща в ден на преклонение пред безсмъртието, а великият герой става символ на борците за свобода. Може би никъде по света няма подобен ритуал, под ничие друго небе не застава в мълчалив поклон цял един народ!

        С този свиден ден българите доказват, че са усвоили вълшебството да възкресяват най-храбрите си чеда. По-живи от живите, загиналите герои са винаги с нас, по-точно – пред нас, те са наши духовни водачи. Земята българска е застлана с кости: на хайдути, комити, четници, войводи, апостоли… От Козлодуй и Околчица до Шипка и Плевен – земята ни зове за свобода, изстрадана, но извоювана! Гранитна вечност, която пулсира от окървавените ризи, пониква като алени макове, развява се като знаме, възкръсва като изгрев…“.

        Тържеството продължи с празнично шествие, предвождано от фанфарния оркестър на I ОУ /ръководител Ив. Захариева – ст. учител по музика/. Пред паметника на Никола Симов – Куруто ботевски възпитаници представиха литературно-музикална програма под наслов „С Ботев в сърцето“ /ръководител П. Асенов – ст. учител по БЕЛ/. Прозвуча откъс от есето на Серхан Хаджиисмаил – бивш възпитаник на I ОУ „Христо Ботев“, озаглавено „Молитва за родното слово“, с което той стана лауреат в националните конкурси „Живеем в земята на Ботев“ и „С Ботев в сърцето“ /ръководител Г. Станчева – главен учител по БЕЛ/.

        В знак на почит пред делото на великия герой и загиналите за свободата на България сведохме глави в едноминутно мълчание. 30 венценосци от I ОУ поднесоха венци и цветя пред паметника – признание към героичните личности и техния подвиг. За седмокласниците и осмокласниците моментът бе особено емоционален, защото това е последният ден, в който те носят ботевските униформи – знак за гордост и уважение към ценностите на ботевската общност!

        Галина Станчева – главен учител по БЕЛ

Category: Дейности и инициативи | Views: 549 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]