Home » 2017 » Април » 21 » Ботевци отбелязват значима фолклорна годишнина
14:38
Ботевци отбелязват значима фолклорна годишнина

       На 21 април 2017 г. ученици от I ОУ „Христо Ботев“ се включиха в национална инициатива, свързана с уважение към фолклорните традиции. Тя носи наслов „80 години Дунавско хоро“ и е по идея на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България като част от кампанията за съхраняване музикалната памет на нацията. На инициативата присъстваха зам.-кметът на Община Търговище г-жа Рая Матева и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ г-н К. Костов.

       В рамките на голямото междучасие, в двора на учебното заведение, се изви кръшно хоро, на което се заловиха ученици и учители. Така те отбелязаха значимата годишнина от създаването на Дунавско право хоро, сътворено през далечната 1937 г. от българския композитор, музикант и диригент Дико Илиев. То е най-популярното хоро на създателя на жанра „хора за духови оркестри“ и по традиция звучи непосредствено след националния химн при посрещане на всяка Нова година.

       Изпълнението на ботевци се осъществи под съпровода на Градски духов оркестър - Търговище с диригент Красимира Коларова. Инициативата се открои с мащабност и вълнуващо послание, чрез което младите хора показаха, че желанието за популяризиране на съвременните фолклорни образци трябва да бъде постоянно отношение на почит към корените ни!

       Галина Станчева – главен учител по БЕЛ


Category: Дейности и инициативи | Views: 494 | Added by: alex_og
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]